Blog > Komentarze do wpisu
Szpinakowa lazania

pyszna forma szpinaku :)

płaty makaronu lazani
pieczarki
cebula
ząbek czosnku
1/2 l mleka
2-3 lyżki mąki
oliwa
gałka muszkatałowa, sól, pieprz
żółty ser starty
szpinak (można samemu swieży przygotować- co tej porze roku raczej niemożliwe- ja używam gotowy, posiekany i z kleksem śmietany "Blub" 450g:))

Przygotować beszamel. Na oliwie podsmażyc mąke i zalać mlekiem. Przyprawić gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Do gorącego, ale nie gotującego się sosu można dodac kawałek żóltego sera. Pieczarki usmażyc z cebulą i ząbkiem czosnku- przyprawic je. Do formy na spód wylać pół sosu- wyłożyc płatami makaronu- wylać na szpinak- nowe płaty makaronu- pieczarki- płaty makaronu- szpinak- płaty makaronu- beszamel- starkowany żółty ser. Piec ok 30-40 min. w 170°C.

Przepis jest ma malą formę o bokach po 23 cm, czyli po dwa płaty lasagne. Przepis, mam na myśli proporcje na sos, bo te tylko podałam. W przypadku większej lasagne- sos zrobić z wiekszej ilości mleka- tak, by surowe płaty makaronu mogły się w zapiekance ugotować.

szpinakowa lazania

 


 

wtorek, 12 stycznia 2010, duygu

Komentarze
2010/01/14 10:54:53
Świetna lazania. Do zrobienia w najbliższym czasie. To są moje smaki.
********************** Liczniki ********************** ********************** **********************