Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto makowe z kremem z białej czekolady

Znalezione kiedyś-gdzieś w necie. Przepis był jako tort (tortownica 23 cm średnicy). Ja zrobiłam ciasto. Krem robiłam pierwszy raz na "szybko" i niestety mi się zwarzył :( Dlatego następnym razem odczekałam póki czekolada całkiem przestygła.

Ciekawe optycznie.... wspaniałe w smaku!

Poncz do nasączenia ciasta:

1/2 szkl. wody
3 łyżki rumu

Ciasto:

5 jajek
15 dkg cukru pudru
2 łyżki mielonych migdałów
12 dkg mąki pszennej
2 lyżki mąki ziemniaczanej
1 lyżeczka proszku do pieczenia
20 dkg suchego maku

Białka oddzielić od zółtek i ubić. Dodać cukier i żółtka. Suche składniki wymieszać i dodać do białek. Piec przez 45 min. w 180°C. Po wystudzeniu przekroić dwa razy. Nasączyć ponczem.

Krem:

30 dkg białej czekolady
400 ml śmietanki kremówki

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Zostawić do wystygnięcia, ale nie pozwolić by stwardniała. Kremówkę ubić. Powoli wlewać przestudzoną czekoladę do ubitej śmietany. Przelożyć ciasto kremem. Udekorować wg. upodobań.

tort makowy z kremem z bialej czekolady

 


 

niedziela, 28 marca 2010, duygu

Komentarze
2010/05/09 20:31:18
Jak dla mnie to świetne połączenie smakowe. Pozdrawiam.
********************** Liczniki ********************** ********************** **********************