Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto makowe z kremem z białej czekolady

Znalezione kiedyś-gdzieś w necie. Przepis był jako tort (tortownica 23 cm średnicy). Ja zrobiłam ciasto. Krem robiłam pierwszy raz na "szybko" i niestety mi się zwarzył :( Dlatego następnym razem odczekałam póki czekolada całkiem przestygła.

Ciekawe optycznie.... wspaniałe w smaku!

Poncz do nasączenia ciasta:

1/2 szkl. wody
3 łyżki rumu

Ciasto:

5 jajek
15 dkg cukru pudru
2 łyżki mielonych migdałów
12 dkg mąki pszennej
2 lyżki mąki ziemniaczanej
1 lyżeczka proszku do pieczenia
20 dkg suchego maku

Białka oddzielić od zółtek i ubić. Dodać cukier i żółtka. Suche składniki wymieszać i dodać do białek. Piec przez 45 min. w 180°C. Po wystudzeniu przekroić dwa razy. Nasączyć ponczem.

Krem:

30 dkg białej czekolady
400 ml śmietanki kremówki

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Zostawić do wystygnięcia, ale nie pozwolić by stwardniała. Kremówkę ubić. Powoli wlewać przestudzoną czekoladę do ubitej śmietany. Przelożyć ciasto kremem. Udekorować wg. upodobań.

tort makowy z kremem z bialej czekolady

 


 

niedziela, 28 marca 2010, duygu

Zobacz podobne

  • Muffinki z kleksem nutelli

    Dla smakoszy nutelli... 200g margaryny 200g cukru 1 pełna szklanka mleka 400g mąki budyń waniliowy lub śmietankowy 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie

  • Drożdżowe warkocze z żurawiną

    Inspirowane przepisem z mojewypieki 30 dkg mąki 1 jajko 100 ml ciepłego mleka 1 lub 2 łyżki cukru 6 dkg roztopionego masła paczuszka suszonych drożdży 30 dkg su

  • Babeczki kakaowo-rumowe z rodzynkami

    Przepis znalazłam na puszka.pl , który nadesłała helena. Dla weganów- bez jajka, a i w orginalnym przepisie z mlekiem sojowym, które zamieniłam na krowie. I nie

Komentarze
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/09 20:31:18
Jak dla mnie to świetne połączenie smakowe. Pozdrawiam.
********************** Liczniki ********************** ********************** **********************