Blog > Komentarze do wpisu
Pszenica z soczewicą oraz bulgur z ciecierzycą

Moje ulubione....

pół szkl. pszenicy
brązowa soczewica z puszki
pół puszki pomidorów lub kilka łyżeczek przecieru pomidorowego i kilka pomidorów
cebula
olej
przyprawy, natka pietruszki

Pszenicę przepłukać i ugotować w 1 1/2 szkl. posolonej wody. Tak dobrą godzinę gotować. Cebulę poddusić na oleju, dodać pomidory świeże lub z puszki. Wsypać ugotowaną pszenicę i soczewicę. Przyprawić. Ja podaję z kleksem jogurtu naturalnego. Mmmmmhhhh.....

pszenica z soczewica

 

a tu zamiast przenicy i soczewicy- kasza bulgur i ciecierzyca (wykonanie podobne, z tym, że kaszy nie trzeba aż godzine gotować a i proporcje wody inne), w zależności od smaku można zamieniać np. bulgur z soczewicą i na odwrót:

bulgur z ciecierzyca

 


 

 

czwartek, 22 lipca 2010, duygu

Polecane wpisy

  • Ryż basmati na żółto z warzywami

    Zielone brokuły na żółtej pierzynce ryżowej... ryż basmati ugotowany z kurkumą pół bakłażana pół cukini papryka zielona i czerwona cebula lub por kilka pieczar

  • Ryż po persku z bobem i koperkiem

    Ryż został przygotowany u znajomej pochodzącej z Iranu Perskie smaki.... ryż basmati koperek ugotowana fasola lub bób olej, sól ziemniak Ryż zalać ciepłą osol

  • Kotlety z ziemniaków i humusu

    przepis taki sam jak na kotlety z ziemniaków tyle, że dodałam gotowy humus oraz z przypraw suszoną miętę. Pewnie majeranek też by tu fantastycznie pasował.

Komentarze
upl
2010/07/22 22:33:07
ha, mam bulgur w domu i zastanawialam sie co z tym zrobic :-) wyglada mega zachecajaco
-
2010/07/28 17:57:17
Bardzo lubię soczewicę, ciekawe połączenie :)
********************** Liczniki ********************** ********************** **********************