Blog > Komentarze do wpisu
Ziemniaki, dynia i ciecierzyca z piekarnika

Robie również często bez ciecierzycy-same ziemniaki z dynią. Używam najczęsciej dyni hokaido, bowiem nie trzeba jej obierać! Lubię jej smak, jest taki słodkawy. W trykcie gotowania czy pieczenia szybko jest gotowa, nawet szybciej niż ziemniaki! Idealna na zupy i wszelkie warzywne dania! No po prostu kocham tę dynię!!!

Prosty w przygotowaniu sposób na dynie!

pół średniej dyni hokaido
kilka ziemniaków
duża cebula
oliwa
sól, świeżo zmielony pieprz i tymianek
ok szkl. ciecierzycy z puszki

Dynie i ziemniaki pokroić w kostke. Wymieszać z przyprawami, oliwą i pokrojoną cebulą. Wysypać na foremkę lub blachę. Przykryć folia aluminiową. Piec ok 45-50 min. w 180°C, z czego po pół godzinie zdjąć folie. W ostatnich 10 minutach wrzucić ciecierzycę i wymieszać z warzywami.

kartofle z dynia z piekarnika


 

 

niedziela, 05 września 2010, duygu

Polecane wpisy

  • Ryż basmati na żółto z warzywami

    Zielone brokuły na żółtej pierzynce ryżowej... ryż basmati ugotowany z kurkumą pół bakłażana pół cukini papryka zielona i czerwona cebula lub por kilka pieczar

  • Ryż po persku z bobem i koperkiem

    Ryż został przygotowany u znajomej pochodzącej z Iranu Perskie smaki.... ryż basmati koperek ugotowana fasola lub bób olej, sól ziemniak Ryż zalać ciepłą osol

  • Kotlety z ziemniaków i humusu

    przepis taki sam jak na kotlety z ziemniaków tyle, że dodałam gotowy humus oraz z przypraw suszoną miętę. Pewnie majeranek też by tu fantastycznie pasował.

Komentarze
dorota20w
2010/09/05 19:46:35
bardzo apetycznie wygląda !
-
fantazjemagdyk
2010/09/06 15:40:16
interesujący przepis, uwielbiam warzywa z piekarnika :)
********************** Liczniki ********************** ********************** **********************