Blog > Komentarze do wpisu
Bakłażany w miodowo-imbirowym sosie

Przepis z GP od thiessa

całkiem nowy smak...

bakłażan (w przepisie obrany ze skórki; ja nie obierałam)
3 ząbki czosnku
ok. 3 cm kawałka startego imbiru (przepis nakazuje więcej)
szczypta pieprzu cayenne
6 łyżek płynnego miodu
sok z 1 cytryny
150 ml wody
sól, oliwa

Bakłażana pokroić w plastry, posolić i obsmażyć krótko na oliwie. Wyłożyć usmażone bakłażany. Na tej samej pateni podsmaśyć posiekany czosnek. Dodać reszte składników, wymieszać i ułożyć na tym bakłażana. Dusić aż do wchłonięcia sosu. Podawać na zimno z pieczywem.

baklazany miodowo imbirowe


 

 

niedziela, 21 listopada 2010, duygu

Polecane wpisy

  • Ryż basmati na żółto z warzywami

    Zielone brokuły na żółtej pierzynce ryżowej... ryż basmati ugotowany z kurkumą pół bakłażana pół cukini papryka zielona i czerwona cebula lub por kilka pieczar

  • Ryż po persku z bobem i koperkiem

    Ryż został przygotowany u znajomej pochodzącej z Iranu Perskie smaki.... ryż basmati koperek ugotowana fasola lub bób olej, sól ziemniak Ryż zalać ciepłą osol

  • Kotlety z ziemniaków i humusu

    przepis taki sam jak na kotlety z ziemniaków tyle, że dodałam gotowy humus oraz z przypraw suszoną miętę. Pewnie majeranek też by tu fantastycznie pasował.

********************** Liczniki ********************** ********************** **********************