Blog > Komentarze do wpisu
Tofu wędzone z papryką i panierowanymi pieczarkami

Przepis powstał z okazji przemyśleń "co zrobić z wędzonym tofu?"

kostka tofu wędzonego (nie patrzyłam na wagę, ale było tego ok. 20/30 dkg)
po pół czeronej i zielonej papryki
cebula
ząbek czosnku
łyżka sosu sojowego
sól, pieprz, natka pietruszki

Paprykę razem z cebulą i czosnkiem poddusić na oleju pod przykryciem. Przyprawić. Dodać pod koniec pokrojone w kostkę tofu. Wędzone tofu spokojnie można zamienić na nautralne. Wtedy tylko wczesniej pokroić i zamarynować choć z 10 min. wcześniej w przyprawach i sosie sojowym.

średnie pieczarki
przyprawy: sól, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie
do panierowania: kto tradycyjnie-jajko i bułka tarta

Ja zamiast jajka użyłam ok pół szkl mleka, dwie łyżki mąki kukurydzianej i sól. I oczywiście obtoczone zostały w bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu.

 

tofu z papryka

 


 

poniedziałek, 10 stycznia 2011, duygu

Polecane wpisy

  • Ryż basmati na żółto z warzywami

    Zielone brokuły na żółtej pierzynce ryżowej... ryż basmati ugotowany z kurkumą pół bakłażana pół cukini papryka zielona i czerwona cebula lub por kilka pieczar

  • Ryż po persku z bobem i koperkiem

    Ryż został przygotowany u znajomej pochodzącej z Iranu Perskie smaki.... ryż basmati koperek ugotowana fasola lub bób olej, sól ziemniak Ryż zalać ciepłą osol

  • Kotlety z ziemniaków i humusu

    przepis taki sam jak na kotlety z ziemniaków tyle, że dodałam gotowy humus oraz z przypraw suszoną miętę. Pewnie majeranek też by tu fantastycznie pasował.

Komentarze
wegetarinka
2011/01/10 15:28:53
ooo, jak z tofu, to się przysiądę! :)
********************** Liczniki ********************** ********************** **********************