sobota, 10 marca 2012
Ryż basmati na żółto z warzywami
Zielone brokuły na żółtej pierzynce ryżowej...
 
ryż basmati ugotowany z kurkumą
pół bakłażana
pół cukini
papryka zielona i czerwona
cebula lub por
kilka pieczarek
curry, czerwona papryka mielona, imbir, kurkuma, rosołek w proszku lub sól
szkl. śmietanki lub puszka mleka sojowego
olej
brokuł

Warzywa podusić na oleju. Przyprawić. Zalać śmietanką lub mlekiem kokosowym. Wymieszać z ugotowanym ryżem. Dekoracyjnie dodać brokuły lekko obgotowane w wodzie z solą.

ryz na zolto


wtorek, 10 stycznia 2012
Ryż po persku z bobem i koperkiem
Ryż został przygotowany u znajomej pochodzącej z Iranu
 
Perskie smaki....
 
ryż basmati
koperek
ugotowana fasola lub bób
olej, sól
ziemniak

Ryż zalać ciepłą osoloną wodą i zostawić na pół godziny. Wodę odlac, ryż przerzucić do garnka z gotującą się wodą. Proporcje wody i ryżu są obojętne, bo i tak po ugotowaniu odcedzymy ryż na sitku. Ma być prawie miękki. W garnku (takim w którym potrawy nie przywierają do dna) rozgrzać trochę oleju, wyłożyć spód plasterkami ziemniaka i wrzucić ryż wymieszany z koperkiem i fasolą (wcześniej lekko na patelni przesmażyć na maśle). Zalać wodą tak, aby przykryć ryż. Na niewielkim ogniu dusić przez 40 min. (!)- jednak moim zdaniem to o wiele za długo, ponieważ ryż był wczesniej namoczony, potem prawie ugotowany, więc 15-20 min. moim zdaniem w zupełności wystarczy.

Po ugotowaniu przewrócić do góry "nogami" na plaską tacę lub duży talerz.

ryz po persku


Kotlety z ziemniaków i humusu

przepis taki sam jak na kotlety z ziemniaków tyle, że dodałam gotowy humus oraz z przypraw suszoną miętę. Pewnie majeranek też by tu fantastycznie pasował.

Frykadele z ziemn i ciecierzycy


wtorek, 06 grudnia 2011
Tofu z ratatują
wędzone tofu
cukinia
papryka
bakłażan
sos pomidorowy (z puszki)
cebula, czosnek
sól, pieprz

Cebula i czosnek zostały lekko podsmażone na oleju, potem reszta warzyw z sosem pomidorowym. Smakuje z ryżem.

tofu


 

 

Curry z soczewicą, dynią i ziemniakami

Na ostro!

pół szkl. czerwonej soczewicy
kilka ziemniaków
kawałek dyni hokaido
puszka sosu pomidorowego
cebula
kawałek imbiru
curry, kmin rzymski, ostra papryka
sól, pieprz
ok. pół szkl. wody do podlania potrawy

wrzuciłam wszystko "na raz" na patelnie i dusiłam do miękkości.

crry z linsen


Jarmuż

Delikatniejszy w smaku niz szpinak

pełna miska jarmużu (nie ważyłam)
cebula
ząbek czosnku
olej, sól. pieprz

Jarmuż dokłanie umyć pod bieżącą wodą. W garnku na oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pokrojone liście. Dusić do chwilę, aż całość "siądzie" ;)

ugotowany jarmuz


niedziela, 08 maja 2011
Börek z serem feta

Przekąska do mocnej i słodkiej herbaty tureckiej

Składniki na dużą blache, taką od piekarnika:

1 kg ciasta filo/ yufka
50 dkg sera feta
2 jajka
 1 szkl. mleka
1 szkl. oliwy
pieprz, ew. sól gdyby feta nie była zbyt słona
natka pietruszki

Wysmarować blachę tłuszczem. Wyłożyć dużym płatem ciasta. Zmiksować olej, jajka i mleko i taką mieszanką smarować kolejne płaty ciasta. wyłożyć blachę jeczsze jednym platem ciasta. Na to rozdrobniony ser wymieszany z natką pietruszki. Ciasto posmarowane mieszanką jajeczno-mleczną. Ciasto i na wierzch wylać resztę płynnej. Piec ok. 30 min. w 180 °C

Mam problem z wklejeniem zdjecia. Spróbuję poźniej jeszcze raz.

Dla optycznego zrozumienia wklejam link z youtube jak sie robi taki börek. Ja mam nieco inne składniki, ale oczywiście można robić na różne sposoby. Ten prosty tu podany mój przepis jest z tureckiej gazety "Türk Mutfagi" czyli "Kuchnia turecka".

poniedziałek, 25 kwietnia 2011
Boczniakowa kanapka z koperkiem

Kanapka na ciepło

boczniaki 30 dkg
cebula
oliwa
sól, pieprz
2 pomidory
koperek

Boczniaki oczyścić, pokroić i podduśić do miękkości na oliwie. Przyprawić. Dodać pomidory pokrojone na ósemki. Minute zostawić na ogniu. Dodać pokrojony koperek. Gotowe.

Tu zjedzone jako kanapka, ale równie dobrze smakuje z ugotowanymi ziemniakami lub kaszą :)

boczniakowa kanapka

 


 

wtorek, 15 marca 2011
Kalarepka z kminem rzymskim i curry

Przypadkowy obiad, ale za to przepyszny!

dwie kalarepki
papryka
kilka różyczek brokuła
biała część pora
oliwa
śmietanka 150 ml
kmin rzymski (w całości), curry, łyżeczka rosołku, pieprz, słodka papryka

Warzywa pokroić. Wszystko oprócz smietanki wrzucić do jednego garnka. Gdy warzywa zmiękną wlać smietanke i przyprawy. Zagotować.

Tu w podana z ryżem i kotletem sojowym.

kalarepka z kminem rzymskim

Pasta z bobu

alternatywa humusu

ok. pół szkl. ugotowanego bobu (mam ze słoika ;))
ząbek czosnku
sok z ćwiartki cytryny
oliwa
sól, pieprz

Wyszystko zmikoswać blenderem. Smarować kanapki.

pasta z bobu

 


 

 

Kotlety z kaszy gryczanej

Kasza gryczana w mojej ulubionej postaci...

szkl. kaszy gryczanej niepalonej (spoko może być zwykła-lecz niepalona zdrowsza!)
po kilka łyżek słoneczniku i siemia lnianego
do zagęszczenia masy- płatki owsiane
bułka tarta
sól, pieprz, rosołek

Kaszę ugotować na rosołku, gdy przestygnie dodać resztę składników, mokrymi rękami formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano.

kotlety z kaszy gryczanej

przekroj kotlłeta z kaszy gryczanej


 

 

ziemniaczana zapiekanka

...pod beszamelem!

kilka ziemniaków
mała cukinia
olej
1/2 l mleka
1 lyżka mąki
gałka muszkatałowa, sól, pieprz

Ziemniaki pokroić na grube plastry i ugotować na pół twardo. Cukinie pokroić w plastry. Przygotować beszamel- na oleju lekko przesmażyć mąkę stale mieszając, wlać mleko, przyprawić i doprowadzić do wrzenia nie przestając mieszać. Warzywa zalać beszamelem. Posypać żółtym serem. Zapiec do zarumienienia się sera. Zamiast z cukinią smakuje również z obotowanymi brokułami lub z innym warzywem.

ziemniaki pod beszamelem


 

sobota, 26 lutego 2011
Wędzone tofu z warzywami duszonymi w maśle

Ciąg dalszy losów wędzonego tofu

kostka wędzonego tofu
warzywa, tu: kukurydza, groszek, kalafior i marchew
masło
sól, pieprz, zioła prowansalskie
makaron

Makaron ugotować. Warzywa wrzucić do garnka z przyprawami i masłem, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę tofu.

tofu z groszkiem i kukurydza


poniedziałek, 10 stycznia 2011
Tofu wędzone z papryką i panierowanymi pieczarkami

Przepis powstał z okazji przemyśleń "co zrobić z wędzonym tofu?"

kostka tofu wędzonego (nie patrzyłam na wagę, ale było tego ok. 20/30 dkg)
po pół czeronej i zielonej papryki
cebula
ząbek czosnku
łyżka sosu sojowego
sól, pieprz, natka pietruszki

Paprykę razem z cebulą i czosnkiem poddusić na oleju pod przykryciem. Przyprawić. Dodać pod koniec pokrojone w kostkę tofu. Wędzone tofu spokojnie można zamienić na nautralne. Wtedy tylko wczesniej pokroić i zamarynować choć z 10 min. wcześniej w przyprawach i sosie sojowym.

średnie pieczarki
przyprawy: sól, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie
do panierowania: kto tradycyjnie-jajko i bułka tarta

Ja zamiast jajka użyłam ok pół szkl mleka, dwie łyżki mąki kukurydzianej i sól. I oczywiście obtoczone zostały w bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu.

 

tofu z papryka

 


 

niedziela, 09 stycznia 2011
Ziemniaki z fasolą

Obiad na szybko (jak prawie każdy inny ;))

pół cebuli
ząbek czosnku
kilka ziemniaków
marchew
puszka fasoli
koncentrat pomidorowy (kilka łyżek)
olej
sól, pieprz, natka pietruszki

Wszystko oprócz fasolli wrzucić do gara, wymieszać, ew. podlać trochę woda i poddusić do miękkości. Na koniec dodać fasolę.

ziemniaki na gęsto

 


 

niedziela, 21 listopada 2010
Bakłażany w miodowo-imbirowym sosie

Przepis z GP od thiessa

całkiem nowy smak...

bakłażan (w przepisie obrany ze skórki; ja nie obierałam)
3 ząbki czosnku
ok. 3 cm kawałka startego imbiru (przepis nakazuje więcej)
szczypta pieprzu cayenne
6 łyżek płynnego miodu
sok z 1 cytryny
150 ml wody
sól, oliwa

Bakłażana pokroić w plastry, posolić i obsmażyć krótko na oliwie. Wyłożyć usmażone bakłażany. Na tej samej pateni podsmaśyć posiekany czosnek. Dodać reszte składników, wymieszać i ułożyć na tym bakłażana. Dusić aż do wchłonięcia sosu. Podawać na zimno z pieczywem.

baklazany miodowo imbirowe


 

 

piątek, 12 listopada 2010
Placki cukiniowe ze słonecznikiem

Placki z cukini z nutką słonecznikową

Pół dużej cukini
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka łyżek mąki pszennej do zagęszczenia (wymieszałam razem z kukurydzianą)
garść ziaren słonecznika
sól, pieprz, opcjonalnie coś posiekanego zielonego
olej do smażenia

Cukinie obrać, wydrążyć z pestek i zetrzeć na tarce. Słonecznik podprażyć na suchej patelni i rozdrobnić w moździeżu. Zagęścić ciasto mąką. Smażyć na oleju placki do zarumienienia.

placki cuki9niowe ze slonecznikiem


niedziela, 12 września 2010
Cukinowe leczo

Piękne i dorodne. I mimo , że olgrzymy to z delikatną skórką! Cukinie z polskiego pola! W przepisie podaję ilości hurtowe. Porcje można zamroźić lub zapasteryzować. Lub po prostu ugotować z pół wielkiej cukini na jeden obiad. Dodam tylko jeszcze, że danie w trakcie gotowania zmniejszyło swoją objętość o połowę w wyniku wyparowania wody z tego oto warzywa.

Wielkie dzięki dla Dobrych Polskich Kobiet za cukiniowe obdarowanie mojej kuchni :)

"Bigos"

2 cukinie
2 cebule
3 pomidory bez skórki
słoiczek koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
sól lub rosołek warzywny, pieprz
olej

Na olej wrzucić pokrojone warzywa. Cukinie o twardej skórce obrać wcześniej obrać. Przyprawić, dodać konentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem do miękkości. W trakcie duszenia opcjonalnie można podlać wodą.

leczo cukiniowe

 


 

sobota, 11 września 2010
Spagetti z ciecierzycą

Przyznaję się: Kocham ciecierzycę!!!

Czosnkowo-bazyliowo :)

2 ząbki czosnku
kilka łyżeczek koncentratu poomidorowego
ok. 150 ml słodkiej śmietanki
oliwa
mozarella lub kawałek strartego żółtego sera
ugotowane spagetti
ok. pół szkl. ciecierzycy z puszki
bazylia świeża lub suszona
sól, pieprz

Czosnek wrzucić na oliwe, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić (tu nie miałam świeżej, więc użyłam suszonej), wrzucić resztę składników i dać sie daniu "przejść" na niewielkim ogniu. Gorące posupuję świeżo zmielonym pieprzem.

makaron z ciecerzyca

 


 

niedziela, 05 września 2010
Ziemniaki, dynia i ciecierzyca z piekarnika

Robie również często bez ciecierzycy-same ziemniaki z dynią. Używam najczęsciej dyni hokaido, bowiem nie trzeba jej obierać! Lubię jej smak, jest taki słodkawy. W trykcie gotowania czy pieczenia szybko jest gotowa, nawet szybciej niż ziemniaki! Idealna na zupy i wszelkie warzywne dania! No po prostu kocham tę dynię!!!

Prosty w przygotowaniu sposób na dynie!

pół średniej dyni hokaido
kilka ziemniaków
duża cebula
oliwa
sól, świeżo zmielony pieprz i tymianek
ok szkl. ciecierzycy z puszki

Dynie i ziemniaki pokroić w kostke. Wymieszać z przyprawami, oliwą i pokrojoną cebulą. Wysypać na foremkę lub blachę. Przykryć folia aluminiową. Piec ok 45-50 min. w 180°C, z czego po pół godzinie zdjąć folie. W ostatnich 10 minutach wrzucić ciecierzycę i wymieszać z warzywami.

kartofle z dynia z piekarnika


 

 

 
1 , 2 , 3 , 4
********************** Liczniki ********************** ********************** **********************