niedziela, 31 stycznia 2010
Humus

Jako dip lub pasta na chleb...

ok. pół szkl. ugotowanej ciecierzycy
ząbek czosnku lub dwa
sok z 1/3 cytryny
kilka łyżek oleju lub oliwy z oliwek
sól, pieprz
ew. łyżka pasty sesamowej

Wszystkie składniki potraktować brutalnie blenderem. W razie gdyby masa byla zbyt sucha- dodać odrobinkę wody lub oliwy.

humus

humus 2


wtorek, 26 stycznia 2010
Pomidorowy ryż z koperkiem i orzeszkami pini

Zaskakująco...fantastyczne!

3/4 szkl. ryżu basmati
ok. 1/3 szkl. pomidorów z puszki lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
pól małej cebuli
ząbek czosnku
marchew
kilka pieczarek
garść orzeszkow pini podprażonych na suchej patelni
sól, świeżo zmielony pieprz, koperek
oliwa

Do garnka wrzucic pokrojoną cebule, marchew i pieczarki. Podsmażyć. Dodac rozdrobniony ząbek czosnku. Zalac pomidorami z puszki lub dodać koncentrat poomidorowy. Wsypac przeplukany ryż i zalać szklanka wody. Posolić. Gotować ok 10-15 min. Na sam koniec popieprzyć, dodac posiekany koperek i orzeszki pini.

pomidorowy ryż z koperkiem

 


 

 

czwartek, 21 stycznia 2010
Cukinia i papryka nadziewane kaszą bulgur

...każde puste lub wydrążone warzywo da się faszerować!

cukinia i papryka
ok. 3/4 kaszy
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
cebula
sól, pieprz, mięta, natka pietruszki
ok. szklanki pomidorów z puszki (przyprawic i zagotować) lub sos pomidorowy
oliwa
ew. kawałek startego żółtego sera

Cukinię przekroić, łyżką delikatnie wydrążyć. Paprykę przekroić i usunąć gniazdo nasienne. Na oliwie podsmażyć cebulkę, dodać koncentrat pomidorowy i opłukaną kaszę. Zalać szklanką wody. Przyprawic solą lub rosołkiem. Po 10 minutach dodać mięte i natkę pietruszki. Kaszą nadziewać warzywa i układać na sosie pomidorowym w żaroodpornym naczyniu lub na patelni. Opcjonalnie posypać startym zółtym serem. Można zapiec w piekarniku lub dusić na patelni pod przykrywką, aż warzywa zmiękną.

cukinia i papryka nadziewane bulgur


sobota, 16 stycznia 2010
Kopytka inaczej

Kopytka o kolorze pomarańczowym....

ugotowane ziemniaki
kilka surowych ziemniakow
marchew
mąka (ile ciasto zabierze)
sól

Ugotowane ziemniaki utłuc. Surowe razem z marchewką pokroić i wrzucić do sokowirówki (sok odlać. ale osad zostawić). Zmielone ziemniaki i marchew z osadem i z ugotowanymi ziemniakami posolic i wymieszać. Wyrobić ciasto z mąką. Kroić kopytka (moja pierwszą ideą były kluski śląskie, więc chciałam formować kuleczki, co niestety nie wyszło...z braku cierpliwości). Ugotować. Podawać z przesmażoną cebulką.

kopytka z marchewka

a tu odsmażane w towarzystwie buraczków i sosu grzybowego:

kopytka marchewkowe odsmażane

 


 

wtorek, 12 stycznia 2010
Szpinakowa lazania

pyszna forma szpinaku :)

płaty makaronu lazani
pieczarki
cebula
ząbek czosnku
1/2 l mleka
2-3 lyżki mąki
oliwa
gałka muszkatałowa, sól, pieprz
żółty ser starty
szpinak (można samemu swieży przygotować- co tej porze roku raczej niemożliwe- ja używam gotowy, posiekany i z kleksem śmietany "Blub" 450g:))

Przygotować beszamel. Na oliwie podsmażyc mąke i zalać mlekiem. Przyprawić gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Do gorącego, ale nie gotującego się sosu można dodac kawałek żóltego sera. Pieczarki usmażyc z cebulą i ząbkiem czosnku- przyprawic je. Do formy na spód wylać pół sosu- wyłożyc płatami makaronu- wylać na szpinak- nowe płaty makaronu- pieczarki- płaty makaronu- szpinak- płaty makaronu- beszamel- starkowany żółty ser. Piec ok 30-40 min. w 170°C.

Przepis jest ma malą formę o bokach po 23 cm, czyli po dwa płaty lasagne. Przepis, mam na myśli proporcje na sos, bo te tylko podałam. W przypadku większej lasagne- sos zrobić z wiekszej ilości mleka- tak, by surowe płaty makaronu mogły się w zapiekance ugotować.

szpinakowa lazania

 


 

Bakłażan w miłosnym uścisku z czosnkiem :)

Jako zimna przekąska...

Bakłażan pokrojony w paski, usmażony i  posolony
czosnek wrzucony w ostaniej minucie na patelnie do bakłażana (jakis dziwny mi sie trafił, nie jako ząabek tylko jeden "cebulek")
zioła prowansalkie, oregano
olej rzepakowy

Słoik wyparzyć goracą wodą i wysuszyć. Bakłażana i czosnek wymieszac z ziołami. Ukladac ciasno w słoiku. Zalać olejem. Dobre z chlebem :) Poza chlebem nic mi innego do głowy nie przychodzi ;)

eingelegte auberginen

 


 

 

niedziela, 10 stycznia 2010
Warzywa z kuskus

Fantazja z patelni...

Kuskus (zalać wrzątkiem z odrobiną masła oraz posolic)
oliwa
cebula
ząbek czosnku
kilka pieczarek
pół cukini
marchew
brązowa soczewica (u mnie z puszki, poszło ok. 3/4 puszki a reszta na zupę)
zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz
3 łyżki koncentratu pomidorowego

Na oliwie poddusić wszystkie warzywa. Czosnek i soczewicę doadać na koniec. Przyprawić. Dodać koncentrat lub sos pomidorowy oraz soczewicę.

warzywa z kuskus

 


 

 

piątek, 08 stycznia 2010
Basmati z sosem curry

Aromatyczny i pachnący...

ok. szkł ugotowanego ryżu basmati
czerwona papryka
czerwona cebula
ząbek czosnku
150 ml słodkiej śmietanki
curry, sól, suszone chili, natka pietruszki
olej

Na oleju podsmażyc paprykę i cebulę. Dodać przyprawy i zalać śmietanką. Dodać ugotowany ryż i wymieszać.

basmati z sosem cury

 


 

Placuszki z kaszą gryczaną

No zakochalam się...w kaszy grycznej :)

1/3 szkl. kaszy (ugotować w 1/2 szkl wody z odrobiną soli)
1 szkl. mleka
1/4 szkl. płatków owsianych
!/3 szkl. mąki kukurydzianej
1/3 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz, ew. coś zielonego (tu:szczypiorek)

Wymieszać skladniki na ciasto. Oczywiście zamiast płatkow owsianych i mąaki kukurydzianej można dodać jajko. Smażyć placuszki na średnim ogniu. Te zostały zjedzone z jogurtem wymieszanym z gęsta śmietana, z czosnkiem, solą, sokiem z cytryny i natką pietruszki.

placuszki z kasza gryczana

3 placki z kasza gryczana

konsystencja ciasta:

konsystencja ciasta na placuszki z kasza gryczana

 


 

Ryż

Czyli jak ja gotuję ryż jako bazę do obiadu...

Ryż biały:

1 szkl. ryżu
1 i 1/2 szkl wody
2 łyżki oleju
1/3 łyżeczki soli
ew. mały makaron (taki jak do zupy)

Ryż przepłukać w ciepłej wodzie, odsączyć. W tym czasie na oleju rozgrzać i podsmażyć makaronik. Wrzucić ryż, lekko podsmażyc, tzn. tak by ryż zrobilł się szklisty. Zalać 1 i 1/2 szkl. wody. Posolić. Po zagotowaniu zmniejszyć do minimum ogień i zostawić na ok 20 minut.

Ryż czerwony:

1 szkl. ryżu
1 i 1/2 szkl. wody
1/3 łyżeczki soli
2 lyzki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ew. pół małej cebulki
pół małej cebuli

Ryż oplukać. Na oleju podsmażyć lekko cebulę i dodać koncentrat. pomidorowy. Wrzcić opłukany ryż, lekko podsmażyć, uważając, by koncentrat pomidorowy się nie przypalił. Zalać wodą. Posolic. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień. Ryż po ok. 20 minutach jest gotowy.

ryz

 


 

 

sobota, 02 stycznia 2010
Placek-pieróg ruski

Wersja alternatywna pierogów ruskich...polecam z całego serca :)

Ciasto jak na pierogi: mąka, woda (ile mąka zabierze), odrobina oleju i szczypta soli
Farsz jak na pierogi ruskie: ziemniaki, twaróg, przesmażona cebulka, sól i pieprz (tu dodałam trochę startej na tarce marchewki)

Ciasto cieńko rozwałkować. Wyłozyć farsz na środek. Załozyc płaty ciasta, uważając, by nie zakładać kilka warstw na siebie (chodzi o to, by ciasto się dosmażyło i nie pozostało surowe), znaleść pasującą do placka patelnię i smażyć na małym ogniu. Delikatnie przewrócić pomagając sobie dużym płaski talerzem- czyli z patelni na talerz, z talerza na drugą stronę na patelnie. Kroić jak pizzę.

Smakuje jak pierogi- do tego odsmażane, a takie są najlepsze! I nie ma klejenia i  babrania się... takie "pierogi" można robić częściej bez depresji-popierogowej ;))))

ruski placek z patelni

 


 

Pierogi ruskie

Każdy i tak ma swój rodzinny przepis...To mój:

Ciasto:

1/2 kg mąki, szczypta soli, łyżka oleju i wody ile ciasto zabierze-zagnieść i rozwałkować

Farsz:

kilka ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
ok.20-30 dkg twarogu
przesmażona cebulka
sól, pieprz

Pierogować jak kto potrafi. Ja tu trochę eksperymentowalam, bo nie lepiłam tradycyjnie, tylko tak inaczej. Zastanawiam sie jakby to zrozumiale wyjaśnić :) ...no spróbuje najlepiej jak potrafię: rozwałkowałam dla płaty ciasta. Na jednym kładłam w niewielkich odstępach od siebie farsz. Przykryłam drugim płatem ciasta (coś na zasadzie robienia rawioli), podociskalam między farszami i powycinalam małą szklaneczką pierożki. Nie było to szybciej ani wygodniej... Oto efekt:

pierogi ruskie

 


 

 

********************** Liczniki ********************** ********************** **********************