poniedziałek, 10 stycznia 2011
Tofu wędzone z papryką i panierowanymi pieczarkami

Przepis powstał z okazji przemyśleń "co zrobić z wędzonym tofu?"

kostka tofu wędzonego (nie patrzyłam na wagę, ale było tego ok. 20/30 dkg)
po pół czeronej i zielonej papryki
cebula
ząbek czosnku
łyżka sosu sojowego
sól, pieprz, natka pietruszki

Paprykę razem z cebulą i czosnkiem poddusić na oleju pod przykryciem. Przyprawić. Dodać pod koniec pokrojone w kostkę tofu. Wędzone tofu spokojnie można zamienić na nautralne. Wtedy tylko wczesniej pokroić i zamarynować choć z 10 min. wcześniej w przyprawach i sosie sojowym.

średnie pieczarki
przyprawy: sól, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie
do panierowania: kto tradycyjnie-jajko i bułka tarta

Ja zamiast jajka użyłam ok pół szkl mleka, dwie łyżki mąki kukurydzianej i sól. I oczywiście obtoczone zostały w bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu.

 

tofu z papryka

 


 

niedziela, 09 stycznia 2011
Ziemniaki z fasolą

Obiad na szybko (jak prawie każdy inny ;))

pół cebuli
ząbek czosnku
kilka ziemniaków
marchew
puszka fasoli
koncentrat pomidorowy (kilka łyżek)
olej
sól, pieprz, natka pietruszki

Wszystko oprócz fasolli wrzucić do gara, wymieszać, ew. podlać trochę woda i poddusić do miękkości. Na koniec dodać fasolę.

ziemniaki na gęsto

 


 

********************** Liczniki ********************** ********************** **********************