wtorek, 10 stycznia 2012
Ryż po persku z bobem i koperkiem
Ryż został przygotowany u znajomej pochodzącej z Iranu
 
Perskie smaki....
 
ryż basmati
koperek
ugotowana fasola lub bób
olej, sól
ziemniak

Ryż zalać ciepłą osoloną wodą i zostawić na pół godziny. Wodę odlac, ryż przerzucić do garnka z gotującą się wodą. Proporcje wody i ryżu są obojętne, bo i tak po ugotowaniu odcedzymy ryż na sitku. Ma być prawie miękki. W garnku (takim w którym potrawy nie przywierają do dna) rozgrzać trochę oleju, wyłożyć spód plasterkami ziemniaka i wrzucić ryż wymieszany z koperkiem i fasolą (wcześniej lekko na patelni przesmażyć na maśle). Zalać wodą tak, aby przykryć ryż. Na niewielkim ogniu dusić przez 40 min. (!)- jednak moim zdaniem to o wiele za długo, ponieważ ryż był wczesniej namoczony, potem prawie ugotowany, więc 15-20 min. moim zdaniem w zupełności wystarczy.

Po ugotowaniu przewrócić do góry "nogami" na plaską tacę lub duży talerz.

ryz po persku


Kotlety z ziemniaków i humusu

przepis taki sam jak na kotlety z ziemniaków tyle, że dodałam gotowy humus oraz z przypraw suszoną miętę. Pewnie majeranek też by tu fantastycznie pasował.

Frykadele z ziemn i ciecierzycy


********************** Liczniki ********************** ********************** **********************