niedziela, 21 lutego 2010
Gołąbki wege
W zależności od przypraw zyskają inną notę smakową
kapusta
koncentrat pomodorowy lub pomidory z puszki
szklanka ryżu
marchew
kawałek selera
cebula
olej
przyprawy: tu z ziół dodałam mięte, smaczne z oregano lub z majerankiem

Kapustę przygotować jak na tradycyjne gołąbki. Cebule zeszklić na oleju, dodać startą marchew i selera. Wsypać ryż. Dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego. Przyprawić. Zalać wodą. Chwilke podgotować. Przygotować gołabki. Dusić w sosie pomidorowym.

wege gołąbki


piątek, 12 lutego 2010
Słodko-winna cukinia

przepis znaleziony na Galerii

Odkryłam nowy smak cukini...

cukinia
garść namoczonych rodzynek
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
sól, pieprz, natka pietruszki
3 łyżki octu winnego
oliwa

Cukinie pokroić na plasterki a poźniej na paski. Podsmażyć na oliwie od czasu do czasu mieszając. Dodać posiekany czosnek, rodzynki, miód, ocet oraz kilka łyżek wody. Poddusić ok. 10 min. aż sos zgąstnieje. Posypać natką pietruszki. Smakuje z pieczywem.

slodko winna cukinia

 


 

środa, 03 lutego 2010
Warzywa z piekarnika

Robi się samo ;)

kilka ziemniaków
marchew
cebula
kawałek selera
kilka różyczek brokuła
sól, pieprz, tymianek
kilka łyżek oleju

Warzywa pokroić, przyprawić i wymieszać z olejem. Piec ok. 45 min. w 200°C z czego pierwsze 20 min. pod przykryciem z folii aluminowej.


********************** Liczniki ********************** ********************** **********************