niedziela, 21 listopada 2010
Bakłażany w miodowo-imbirowym sosie

Przepis z GP od thiessa

całkiem nowy smak...

bakłażan (w przepisie obrany ze skórki; ja nie obierałam)
3 ząbki czosnku
ok. 3 cm kawałka startego imbiru (przepis nakazuje więcej)
szczypta pieprzu cayenne
6 łyżek płynnego miodu
sok z 1 cytryny
150 ml wody
sól, oliwa

Bakłażana pokroić w plastry, posolić i obsmażyć krótko na oliwie. Wyłożyć usmażone bakłażany. Na tej samej pateni podsmaśyć posiekany czosnek. Dodać reszte składników, wymieszać i ułożyć na tym bakłażana. Dusić aż do wchłonięcia sosu. Podawać na zimno z pieczywem.

baklazany miodowo imbirowe


 

 

piątek, 12 listopada 2010
Placki cukiniowe ze słonecznikiem

Placki z cukini z nutką słonecznikową

Pół dużej cukini
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka łyżek mąki pszennej do zagęszczenia (wymieszałam razem z kukurydzianą)
garść ziaren słonecznika
sól, pieprz, opcjonalnie coś posiekanego zielonego
olej do smażenia

Cukinie obrać, wydrążyć z pestek i zetrzeć na tarce. Słonecznik podprażyć na suchej patelni i rozdrobnić w moździeżu. Zagęścić ciasto mąką. Smażyć na oleju placki do zarumienienia.

placki cuki9niowe ze slonecznikiem


********************** Liczniki ********************** ********************** **********************