wtorek, 29 grudnia 2009
Ziemniaki i dynią z patelni

Bratkartoffeln

kilka ziemniaków
kawałek obranej dyni (nie wiem jaki rodzaj dyni-średnio duża była; każda jest dobra)
cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz, natka piertuszki
olej

Wszystko oprócz natki i czosnku wrzucić na patelnie, mieszając od czasu do czasu. Przykryć pokrywką, by "doszło". Gdy warzywa będą miękkie, odkryć, zwiększyć ogień, dodać zmiażdżony czosnek i natkę.

ziemniaki i dynia z patelni

 


 

niedziela, 27 grudnia 2009
Bakłażan zapiekany pod mozarellą

Bakłażanowa poezja...

bakłażan
2 mozarelle
puszka pomidorów
cebula
czosnek
bazylia
olej
sól

Cebulę i czosnek przesmażyć, dodać rozdrobnione pomidory z puszki. Przyprawić, gdy za kwaśne- dodać pól łyżeczki cukru. Wrzucić postrzepioną bazylię. Bakłażana pokroić w plastry. Usmażyć. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami: bakłażan-sos-mozarella-bakłażan-sos-mozarella. Zapiec w gorącym piekarniku ok. 20 min.

baklazan zapiekany z mozarella

 


 

Sałatka z bulgur

Najlepiej tak wykorzystac kasze, ktora zostanie z obiadu...

szkl. ugotowanej kaszy bulgur
czerwona cebula
czarne oliwki
rzodkiewka
natka pietrzszki
szczypior
pomidor
olej, sól, pieprz

Bulgur można dostać w tureckim sklepie. Kasza nie skleja się i pozostaje sypka. Ja najpierw rozgrzewam trochę oleju, dodaję 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, wsypuję przeplukaną kaszę i zalewam wodą tak, by kasza zostala przykryta. Solę.

Gdy kasza przestygnie- dodac resztę składników. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z olejem i przyprawić.

salatka z bulgur

 


 

 

Partyteller
Małe nieskomplikowane co-nieco...

ziemniaki ugotowane w mundurkach
pieczarki
pomidorki koktajlowe
cebula
starty ser żółty

Kapelusze delikatnie wyczyścić a nożki od pieczarek drobno poszatkować i przesmażyć z cebulką. Doprawić wg. gustu i wymieszać z startym serem, napełniać wydrążone lekko połówki obranych i wystudzonych ziemniakow.

W kapelusze pieczarek włożyć połówki pomidorów, posolic i popieprzyc. Posypać startym serem.

Zapiec w gorącym piekarniku do rozpuszczenia sera.

Przepis na pizzę tutaj.

partyteller

ziemniaki faszerowane pieczarkami


 

Proste i szybkie koreczki

"Koreczkowanie" na np. sylwestrowa impreze...

pumpernikel
masło ziołowe
cukinia grilowana
pomodorki koktajlowe
bazylia
zielone oliwki

koreczki z cukinia grilowana

 


 

wtorek, 22 grudnia 2009
Pizza z białym sosem

...prosta w swej prostocie :) ...i przepysznie czosnkowa!

50 dkg mąki (ja często dodaję 35 dkg pszennej 405 a resztę pelnoziarnistej)
15 g drożdży
300 ml wody wymieszanej z mlekiem
1 łyżka oleju lub łyżka masła rozpuszczonego w ciepłej wodzie z mlekiem
pół łyżeczki soli i cukru

Wyrobić ciasto, drożdże wcześniej oczywiście rozpuścić w odrobinie ciepłgo płynu z cukrem. Podsypacć mąką, przykryć ściereczką i zostawić na godzinę.

sos:

200 ml creme fresh lub schmand (gęsta śmietana 30 %)
2 rozgniecione ząbki czosnku
sól i świeżo zmielony pieprz
ser-co jest lub się lubi, może być kilka gatunków na raz :) a co tam...;) mile widziana jest tez mozarella
ew. zioła prowansalskie lub bazylia

Ser zetrzeć i wrzucić do creme fresh. Sosem posmarować pizze i do piekarnika. Na ile, to zależy jaka cieńka pizza jest na blasze...patrzeć i pilnować czy gotowa :)

A tu sie nawet pieczarka znalazła :

pizza z bialym sosem

a tu ciasto baaardzo wyrośnięte:

pizza z sosem bialym

 


 

 

Soczewica z marchewką

Przyprawiona na ostro- rozgrzewa...

ok. 3/4 szkl. czerwonej soczewicy
cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz, natka pietruszki, ew. mięta
oliwa
marchew
ok. 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać czosnek i koncentrat pomidorowy. Wrzucić przepłukaną soczewicę, pokrojoną marchew, przyprawić i zalać wodą tak, by całość przykryć. Gotowac na małym ogniu ok.15 min. - dokładnie sprawdzać w międzyczasie, bo bardzo łatwo jest ten moment przegapic i zamiast soczewicy w całości bedzie ciapa (w razie rozgotawanej ciapy-dodać tartej bułki i kotlety z soczewicy zrobić :)) zostało zjedzone z chlebkiem z patelni, a przepis tutaj.

gulasz z soczewicy

 


 

Kapusta z groszkiem

W niektórych regionach Polski kapusta z grochem (żółtym grochem; tu z zielonym groszkiem to mój pomysł) to danie wigilijne

Bomba ;P Nie jeść przed randką!!!!

1/3 białej kapusty
cebula
oliwa
sól, pieprz, mielona czerwona papryka
zielony groszek

Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać poszatkowaną kapustę, przyprawić i wrzucić groszek. Podlać troche wodą (dosłownie kilka łyżek), by się nie przypaliło i dusic na małym ogniu ok. 30 min. W trakcie gotowania przemieszać kilka razy.

kapusta z groszkiem

 


 

poniedziałek, 21 grudnia 2009
Pierogi z kaszą gryczaną

Prosty i szybki do zrobienia farsz...

1/2 kg mąki
łyżka oleju
szczypta soli
wody ile ciasto zabierze (mi tak różnie zabiera, ale gdzieś w granicach 300 ml)

Ugnieść ciasto, podsypać mąką.

3/4 szklanki kaszy gryczanej
pół cebuli
oliwa
maly kawalek żółtego sera (zetrzec na tarce)
sól, pieprz, papryka mielona

Cebule usmażyć, dodać przepłukaną kaszę, zalać wodą, przyprawić i ugotować. Do ugotowanej gorącej jeszcze kaszy dodać ser. Z ciasta wykrawać szklanką krążki, nadziewać i gotować w osolonym wrzątku. Najlepsze odsmażane :)

pierogi z kasza gryczana

 


 

sobota, 19 grudnia 2009
"Gulasz" ziemniaczany

Smakuje polany jogortem naturalnym lub tzatzyki

kilka ziemniakow
2-3 marchewki
cebula
ząbek czosnku
ciecierzyca
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, oliwa, natka pietruszki

Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać pokrojone ziemniaki i marchew, na końcu czosnek i koncentrat pomodorowy. Zalać ok. 1/2 szkl. wody. Poddusić ok. 15 min. pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie dodać ciecierzycę.

 


 

Makaron z sosem serowo-czosnkowym

Serowo-czosnkowe spotkanie...

makaron
brukselka

Ugotować.

sos:

200 ml słodkiej śmietanki 18%
ząbek czosnku
oliwa
sól i pieprz
ok. 100g startego żółtego sera lub dwa plasteki

Na oliwie podsmażyć lekko zmiażdżony czosnek-dosłownie chwilę, przy czym pilnować, by się nie spalił (będzie gorzki). Zalać śmietanką i po zagotowaniu zostawić na mniejszym ogniu na kilka minut. Przyprawić. Po zdjęciu z kuchenki odczekać minutke i wrzucić ser. Polać gorącym sosem makaron z brukselką.

makaron z sosem czosnkowo-serowym

 


 

Placki ziemniaczane z marchwią i selerem

Placki ziemniaczne w innym "przebraniu" :)

kilka ziemniaków
marchew
kawałek selera
2 ząbki czosnku
cebula
3 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka łyżek mąki pszennej (w zależności jakie gęste/luźne jest ciasto na placki)
sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie
olej do smażenia

Warzywa zetrzeć na tarce, dodać resztę składników i smażyć placki.

placki warzywne

 


 

piątek, 11 grudnia 2009
Feta z suszonymi pomidorami w ziołach

Na śniadanie...na kolację...pomiędzy posilkami...

feta
suszone pomidory
zioła prowansalskie+tymianek
olej rzepakowy

Fete i pomidory pokroić. Wymieszać z ziołami. Włożyć do słoika i zalać olejem. Po dwóch-trzech dniach zajadać :) Wybrałam olej a nie oliwe z oliwek, bowiem trzymam słoik w lodówce a oliwa z zimna zrobiłaby się mętna.

feta

 


 

"prawie" chińszczyzna

Warzywa z patelni a zyskują optycznie miano nowego dania :)

pół: cukini i bakłażana
cebula
kilka rożyczek brokuła
papryka
marchew
oliwa
makaron ryżowy

Warzywa pokroić w słupki i wrzucić na rozgrzany olej na patelnię. Doprawić wg. własnych uznań. Makaron przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu. Wymieszać razem.

prawie jak chinszczyzna

 


 

niedziela, 06 grudnia 2009
Sałatka z ryżu, fety i ciecierzycy

Znalezione tutaj.

Jako danie obiadowe lub sałatka...

1/3 szkl. ryżu białego lub brązowego
1/2 szkl. ciecierzycy z puszki
rozgnieciony ząbek czosnku
15 g suszonej żurawiny
czerwona cebula
40 g sera feta
posiekana natka pietruszki

Ryz ugotować, gdy gotowy, do gorącego wrzucić resztę składników. Można jeść na ciepło lub zimno. Ja zjadłam na zimno. Polałam wcześniej odrobiną oleju i skropiłam sokiem z cytryny. Tu też dorzucilam kilka listków roszponki.

salatka ryzowa

 


 

 

 

Kotlety z czerwonej soczewicy

uwielbiam wszelkie wegetariańskie frykadelki :) będzie tego więcej na moim blogu!

Wspaniałe na obiad, ale i też na zimno...na bułkę z listkiem sałaty!

pół szkl. czerwonej soczewicy
1/4 szkl. kuskus (mozna zrobic bez,tylko będa bardziej kruche)
1 lub 2 ziemniaki
1/4 szkl. płatków owsianych
cebula
suszona mięta lub majeranek
pieprz, bulion warzywny (kostka lub suchy)/ lub po prostu sól
koncentrat pomidorowy lub 1/2 szkl. sosu pomidorowego lub pomidorów z puszki
bulka tarta

Cebule przesmażyć na oliwie, wkroić ziemniaki, dodać koncentrat pomidorowy lub inne pomidorowe cudo. Wsypać przepłukaną soczewicę. Zalać wodą tak, by przykryć calą soczewicę i tak na 1 cm ponad. Przyprawić. Po zagotowaniu ustawić na najmniejszy ogień. Po ugotowaniu utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Kuskus i płatki wymieszać i zalać wrzątkiem tak, by je zakryć wodą, zostawić pod przykryciem, by napęczniało. Wszystkie składniki wymieszać (oczywiscie jak ostygną) i dodać tyle bułki tartej, by masa nie byla zbyt rzadka. Formowac kotleciki i obtoczyć w bulce tartej. Usmażyć.

kotlety z soczewicy 1

kotlety z soczewicy 2

kotlety z soczewicy 3

 


 

piątek, 04 grudnia 2009
Makaron z brokułami

ten ekspresowy przepis znalazlam tutaj

Brokuły i śmietanka...szybki i smaczny sos do makaronu!

makaron
brokuły
cebula
czosnek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
śmietanka 18%


Makaron ugotować. Brokuły podzielone na rożyczki ugotować w lekko osolonej wodzie, gdy będą miekkie przelać zimną wodą, zachowują w ten sposób zielony kolor. Cebulkę i czosnek przesmażyć i wlać śmietankę. Przyprawić i dodać brokuły. Sos wylać na makaron. Można posypać parmezanem.

makaron z brokulami

 


 

czwartek, 03 grudnia 2009
Kasza jaglana część II -kotlety

Połączenie kaszy jaglanej z kuskus...w kotleciku!

Ugotowana kasza z zżółtym serem z przepisu poniżej + zioła prowansalskie
kuskus (1/4 szkl. suchej kaszy zalane 1/2 szkl. wrzątku-pozostawić kilka min., by napeęzniała)
1/3 szkl. płatków owsianych zalanych wrzątkiem, tak by je zakryć (tu-zastępuje jajko-choć i bez jajka i płatkow byłoby OK)
2 łyżki mąki kukurydzianej
sól i pieprz
bułka tarta z sesamem


Wymieszać, formowac kotleciki macząjac co chwilę ręce w wodzie, obtaczać w bułce tartej i smażyć. Tu: z ryżem basmati ugotowanym z zielonym groszkiem i odrobiną kurkumy (stąd ten żółty kolor :)) i z jarzynką z selera i marchewki.

kotleciki z kaszy jaglanej

a oto pokrótcce i etapy tworzenia :)

etapy kotletow z kaszy jaglanej

w przekroju kotlecik z kaszy jaglanej

 

Kasza jaglana część I -krokiety

Eksperymenty z kaszą jaglaną...

Naszła mnie ochota na kaszę jaglaną. Ugotowałam...i myślałam co z nią zrobić.. najpierw nadziałam nią kilka krokietów ...palce lizać :)

Farsz z kaszy:

1/2 szkl. kaszy
1 szkl. wody ( w trakcie gotowania ew. dolać trochę)
cebula
pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy
sól  (połowa tej kaszy jako farsz-druga połowa idzie na część II)

Pokrojoną cebulkę przesmażyć lekko, dodać konzentrat lub pomidory z puszki (mało, tak dla koloru), wsypać przepłukaną kaszę i zalać wodą. Gdy zacznie "bulgotać" ustawić najmniejszy płomień.


Farsz z pieczarek:

ok 400 g pieczarek
cebula
przyprawy

Cebule przesmażyć, dodać drobno pokrojone pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Do obu przestygniętych farszów dodać starty (lub jak u mnie-pokrojony drobno) ser żółty i natkę pietruszki.

 

Ciasto na naleśniki (bez jajka):

500 ml mleka
ok. 350 g mąki
3 łyżki mąki kukurydzianej (kto jajko-jędzacy może spokojnie zamiast tej mąki dodać tradycyjnie jajo)
szczypta soli

Usmażyć cieńkie naleśniki i uważacć, by nie byly za bardzo przysmażone, bo będą się źle zawijać. Naleśniki smarować farszem i zawijać, zostawiając "szwem" do dołu, by się nie odwinęły.


Panierka (znowu sugestia ;) kto z jajkiem niech panieruje tradycyjnie)

1/2 szkl. mleka
4 łyżki mąki kukurydzianej
sól, pieprz, słodka papryka
tarta bułka wymieszana z sesamem

Mleko i mąkę kukurydzianą wymieszać i przyprawić. Do drugiego talerza wsypać bulkę tartą z sesamem. Zamoczyć-obtoczyć-usmażyć! :)

 

naszła mnie pewna refleksja...następnym razem kaszę i pieczarki połącze :) brzmi jak spotkanie miłosne kaszy i pieczarek w jednym krokiecie ;))

krokiety dwa rodzaje

 


 

********************** Liczniki ********************** ********************** **********************