niedziela, 28 marca 2010
Kasza gryczana z majerankiem

Aromatyczna i pachnąca...

3/4 szkl. kaszy gryczanej
marchew
biała część pora
pół czerwonej papryki
majeranek
sól, pieprz
oliwa

Na oliwie poddusić drobno pokrojonego pora. Dodać startą marchew i pokrojoną paprykę. Wsypać kaszę i zalać szklanką wody. Przyprawić. Gotować aż kasza będzie miękka. Można posypać natką pietruszki.

kasza gryczana z majerankiem

 


 

piątek, 05 marca 2010
Pieczarkowe ślimaczki

zastanawiałam się czy ślimaczki należą do wypieków...i doszłam do tego, że wrzucę je tutaj...ciasta francuskiego własnoręcznie nie robiłam i nie zamierzam :)

Kruche i pachnące...

opakowanie ciasta francuskiego
ok. 30 dkg pieczarek
cebula
łyżeczka koncentratu pomidorowego
kawałek startego żółtego sera
zioła prowansalskie, sól i pieprz

Pieczarki razem z cebulą usmażyć, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Po zdjęciu z ognia dodać starty żółty ser. Rozprowadzić pieczarki na blacie ciasta francuskiego. Zawinąć w rolonik i kroić plastry. Lekko rozpłaszczyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec do zarumienienia się ciasta.

slimaki z ciasta francuskiego

 


 

********************** Liczniki ********************** ********************** **********************