wtorek, 15 marca 2011
Kalarepka z kminem rzymskim i curry

Przypadkowy obiad, ale za to przepyszny!

dwie kalarepki
papryka
kilka różyczek brokuła
biała część pora
oliwa
śmietanka 150 ml
kmin rzymski (w całości), curry, łyżeczka rosołku, pieprz, słodka papryka

Warzywa pokroić. Wszystko oprócz smietanki wrzucić do jednego garnka. Gdy warzywa zmiękną wlać smietanke i przyprawy. Zagotować.

Tu w podana z ryżem i kotletem sojowym.

kalarepka z kminem rzymskim

Pasta z bobu

alternatywa humusu

ok. pół szkl. ugotowanego bobu (mam ze słoika ;))
ząbek czosnku
sok z ćwiartki cytryny
oliwa
sól, pieprz

Wyszystko zmikoswać blenderem. Smarować kanapki.

pasta z bobu

 


 

 

Kotlety z kaszy gryczanej

Kasza gryczana w mojej ulubionej postaci...

szkl. kaszy gryczanej niepalonej (spoko może być zwykła-lecz niepalona zdrowsza!)
po kilka łyżek słoneczniku i siemia lnianego
do zagęszczenia masy- płatki owsiane
bułka tarta
sól, pieprz, rosołek

Kaszę ugotować na rosołku, gdy przestygnie dodać resztę składników, mokrymi rękami formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano.

kotlety z kaszy gryczanej

przekroj kotlłeta z kaszy gryczanej


 

 

ziemniaczana zapiekanka

...pod beszamelem!

kilka ziemniaków
mała cukinia
olej
1/2 l mleka
1 lyżka mąki
gałka muszkatałowa, sól, pieprz

Ziemniaki pokroić na grube plastry i ugotować na pół twardo. Cukinie pokroić w plastry. Przygotować beszamel- na oleju lekko przesmażyć mąkę stale mieszając, wlać mleko, przyprawić i doprowadzić do wrzenia nie przestając mieszać. Warzywa zalać beszamelem. Posypać żółtym serem. Zapiec do zarumienienia się sera. Zamiast z cukinią smakuje również z obotowanymi brokułami lub z innym warzywem.

ziemniaki pod beszamelem


 

********************** Liczniki ********************** ********************** **********************