niedziela, 08 maja 2011
Börek z serem feta

Przekąska do mocnej i słodkiej herbaty tureckiej

Składniki na dużą blache, taką od piekarnika:

1 kg ciasta filo/ yufka
50 dkg sera feta
2 jajka
 1 szkl. mleka
1 szkl. oliwy
pieprz, ew. sól gdyby feta nie była zbyt słona
natka pietruszki

Wysmarować blachę tłuszczem. Wyłożyć dużym płatem ciasta. Zmiksować olej, jajka i mleko i taką mieszanką smarować kolejne płaty ciasta. wyłożyć blachę jeczsze jednym platem ciasta. Na to rozdrobniony ser wymieszany z natką pietruszki. Ciasto posmarowane mieszanką jajeczno-mleczną. Ciasto i na wierzch wylać resztę płynnej. Piec ok. 30 min. w 180 °C

Mam problem z wklejeniem zdjecia. Spróbuję poźniej jeszcze raz.

Dla optycznego zrozumienia wklejam link z youtube jak sie robi taki börek. Ja mam nieco inne składniki, ale oczywiście można robić na różne sposoby. Ten prosty tu podany mój przepis jest z tureckiej gazety "Türk Mutfagi" czyli "Kuchnia turecka".

********************** Liczniki ********************** ********************** **********************