czwartek, 22 lipca 2010
Pszenica z soczewicą oraz bulgur z ciecierzycą

Moje ulubione....

pół szkl. pszenicy
brązowa soczewica z puszki
pół puszki pomidorów lub kilka łyżeczek przecieru pomidorowego i kilka pomidorów
cebula
olej
przyprawy, natka pietruszki

Pszenicę przepłukać i ugotować w 1 1/2 szkl. posolonej wody. Tak dobrą godzinę gotować. Cebulę poddusić na oleju, dodać pomidory świeże lub z puszki. Wsypać ugotowaną pszenicę i soczewicę. Przyprawić. Ja podaję z kleksem jogurtu naturalnego. Mmmmmhhhh.....

pszenica z soczewica

 

a tu zamiast przenicy i soczewicy- kasza bulgur i ciecierzyca (wykonanie podobne, z tym, że kaszy nie trzeba aż godzine gotować a i proporcje wody inne), w zależności od smaku można zamieniać np. bulgur z soczewicą i na odwrót:

bulgur z ciecierzyca

 


 

 

piątek, 02 lipca 2010
Kotlety z ziemniaków

Ziemniaki smakują pod każdą postacią

Ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego
odrobina mąki ziemniaczanej (tak na 1/2 kg ziemniaków-1 łyżka mąki)
mąka kukurydziana do zagęszczenia masy (można zastąpić pszenną)
sól
ew. koperek
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Zagnieść, opanierować i usmażyć na złoto. Tu podane z kapustą duszoną razem ze startą marchewką oraz z ogórem kiszonym.

kotlety z ziemniakow


********************** Liczniki ********************** ********************** **********************