piątek, 27 sierpnia 2010
Spagetti po chińsku

Spagetti inaczej...

przepis wg mojej Dody :*

30 dkg spagetti lub makaronu chińskiego
1/2 pora
czerwona papryka
2 marchewki
kawałek imbiru (jak dla mnie 2 cm korzenia wystarczy)
kawałek kapusty (niestety zrobiłam bez, ale z kapuchą jest lepsze!)
przyprawa do chińszczyzny
maggi
oliwa

Warzywa podsmażyć krótko na dużym ogniu (najlepiej w woku), dodać ugotowany makaron i przyprawy.

chinszczyzna wg dody


sobota, 21 sierpnia 2010
Soczewicowe tosty

Zostało mi sosu soczewicowego z obiadu (oto przepis) tyle, że bez bakłażana. Miedzy dwie kromki chleba oprócz sosu dałam plasterek sera i wrzuciłam do opiekacza. Na szybką kolację- palce llizać! :)

soczewicowe tosty


piątek, 06 sierpnia 2010
Bakłażan w sosie curry

Aromatyczne danie...

pół bakłażana
czerwona papryka
kilka różyczek kalafiora
cebula
ząbek czosnku
oliwa
natka pietruszki
sól, pieprz, szczypta papryki, łyżeczka curry oraz pół łyżeczki czerwonej pasty curry
250 ml mleczka kokosowego

Warzywa z cebulą wrzucić na oliwę, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Przyprawić. Zalać mleczkiem kokosowym. Zjeść z ryżem :) Może niezbyt dekoracyjne, ale smaczne.

baklazan w sosie curry

 


 

Kurki z makaronem

Sezon na kurki!

ponad 1/2 kg grzybów (u mnie kurki w niewielkim towarzystwie pieczarek)
cebula
200 ml słodkiej śmietanki
2 łyżki mąki
olej
przyprawy
ugotowany makaron albo ziemniaki

Grzyby i cebulę usmażyć, przyprawić i podsypać mąką. Wlać śmietankę, w razie, gdy za gęste dolać trochę wody. Zagotować, gdy sos zgęstnieje można dodać natki pietruszki. Do ziemniaków z koperkiem pycha! Zdjęcie mam tylko z makaronem.

makaron z kurkami


********************** Liczniki ********************** ********************** **********************