niedziela, 12 września 2010
Cukinowe leczo

Piękne i dorodne. I mimo , że olgrzymy to z delikatną skórką! Cukinie z polskiego pola! W przepisie podaję ilości hurtowe. Porcje można zamroźić lub zapasteryzować. Lub po prostu ugotować z pół wielkiej cukini na jeden obiad. Dodam tylko jeszcze, że danie w trakcie gotowania zmniejszyło swoją objętość o połowę w wyniku wyparowania wody z tego oto warzywa.

Wielkie dzięki dla Dobrych Polskich Kobiet za cukiniowe obdarowanie mojej kuchni :)

"Bigos"

2 cukinie
2 cebule
3 pomidory bez skórki
słoiczek koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
sól lub rosołek warzywny, pieprz
olej

Na olej wrzucić pokrojone warzywa. Cukinie o twardej skórce obrać wcześniej obrać. Przyprawić, dodać konentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem do miękkości. W trakcie duszenia opcjonalnie można podlać wodą.

leczo cukiniowe

 


 

sobota, 11 września 2010
Spagetti z ciecierzycą

Przyznaję się: Kocham ciecierzycę!!!

Czosnkowo-bazyliowo :)

2 ząbki czosnku
kilka łyżeczek koncentratu poomidorowego
ok. 150 ml słodkiej śmietanki
oliwa
mozarella lub kawałek strartego żółtego sera
ugotowane spagetti
ok. pół szkl. ciecierzycy z puszki
bazylia świeża lub suszona
sól, pieprz

Czosnek wrzucić na oliwe, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić (tu nie miałam świeżej, więc użyłam suszonej), wrzucić resztę składników i dać sie daniu "przejść" na niewielkim ogniu. Gorące posupuję świeżo zmielonym pieprzem.

makaron z ciecerzyca

 


 

niedziela, 05 września 2010
Ziemniaki, dynia i ciecierzyca z piekarnika

Robie również często bez ciecierzycy-same ziemniaki z dynią. Używam najczęsciej dyni hokaido, bowiem nie trzeba jej obierać! Lubię jej smak, jest taki słodkawy. W trykcie gotowania czy pieczenia szybko jest gotowa, nawet szybciej niż ziemniaki! Idealna na zupy i wszelkie warzywne dania! No po prostu kocham tę dynię!!!

Prosty w przygotowaniu sposób na dynie!

pół średniej dyni hokaido
kilka ziemniaków
duża cebula
oliwa
sól, świeżo zmielony pieprz i tymianek
ok szkl. ciecierzycy z puszki

Dynie i ziemniaki pokroić w kostke. Wymieszać z przyprawami, oliwą i pokrojoną cebulą. Wysypać na foremkę lub blachę. Przykryć folia aluminiową. Piec ok 45-50 min. w 180°C, z czego po pół godzinie zdjąć folie. W ostatnich 10 minutach wrzucić ciecierzycę i wymieszać z warzywami.

kartofle z dynia z piekarnika


 

 

Kotlety z kalafiora, ziemniaków i mozarelli

przepis ten był wykorzystaniem składników obidowych z poprzedniego dnia oraz pół mozarelli, która została po śniadaniu.

Mozarella w ciągnącym i gorącym wydaniu ;)

kilka ugotowanych ziemniaków
kilka ugotowanych różyczek kalafiora
pół mozarelli
bułka tarta lub płatki owsiane do zagęszczenia masy
przyprawy: sól lub łyżeczka suchego rosołku, pieprz, natka pietruszki
bułla tarta wymieszana z sesamem do panierowania

Warzywa ugnieść, mozarelle pokroić lub postrzępić na małe kawałki. Przyprawić. Dodać bułki tartej lub płatki owsiane do zagęszczenia masy (ja użyłam tu płatków owsianych). Formować frykadelki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Podałam z warzywami z patelni:

mała cukinia
papryka czerwona
cebula
ząbek czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
oliwa
zioła prowansalksie, sól, papryka słodka

Warzywa udusiłam pod przykryciem wraz z koncentratem pomidorowym i przyprawami.

kotlety z kalafiora, ziemniakow i mozarelli

 


 

********************** Liczniki ********************** ********************** **********************