niedziela, 05 września 2010
Kotlety z kalafiora, ziemniaków i mozarelli

przepis ten był wykorzystaniem składników obidowych z poprzedniego dnia oraz pół mozarelli, która została po śniadaniu.

Mozarella w ciągnącym i gorącym wydaniu ;)

kilka ugotowanych ziemniaków
kilka ugotowanych różyczek kalafiora
pół mozarelli
bułka tarta lub płatki owsiane do zagęszczenia masy
przyprawy: sól lub łyżeczka suchego rosołku, pieprz, natka pietruszki
bułla tarta wymieszana z sesamem do panierowania

Warzywa ugnieść, mozarelle pokroić lub postrzępić na małe kawałki. Przyprawić. Dodać bułki tartej lub płatki owsiane do zagęszczenia masy (ja użyłam tu płatków owsianych). Formować frykadelki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Podałam z warzywami z patelni:

mała cukinia
papryka czerwona
cebula
ząbek czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
oliwa
zioła prowansalksie, sól, papryka słodka

Warzywa udusiłam pod przykryciem wraz z koncentratem pomidorowym i przyprawami.

kotlety z kalafiora, ziemniakow i mozarelli

 


 

piątek, 27 sierpnia 2010
Spagetti po chińsku

Spagetti inaczej...

przepis wg mojej Dody :*

30 dkg spagetti lub makaronu chińskiego
1/2 pora
czerwona papryka
2 marchewki
kawałek imbiru (jak dla mnie 2 cm korzenia wystarczy)
kawałek kapusty (niestety zrobiłam bez, ale z kapuchą jest lepsze!)
przyprawa do chińszczyzny
maggi
oliwa

Warzywa podsmażyć krótko na dużym ogniu (najlepiej w woku), dodać ugotowany makaron i przyprawy.

chinszczyzna wg dody


sobota, 21 sierpnia 2010
Soczewicowe tosty

Zostało mi sosu soczewicowego z obiadu (oto przepis) tyle, że bez bakłażana. Miedzy dwie kromki chleba oprócz sosu dałam plasterek sera i wrzuciłam do opiekacza. Na szybką kolację- palce llizać! :)

soczewicowe tosty


piątek, 06 sierpnia 2010
Bakłażan w sosie curry

Aromatyczne danie...

pół bakłażana
czerwona papryka
kilka różyczek kalafiora
cebula
ząbek czosnku
oliwa
natka pietruszki
sól, pieprz, szczypta papryki, łyżeczka curry oraz pół łyżeczki czerwonej pasty curry
250 ml mleczka kokosowego

Warzywa z cebulą wrzucić na oliwę, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Przyprawić. Zalać mleczkiem kokosowym. Zjeść z ryżem :) Może niezbyt dekoracyjne, ale smaczne.

baklazan w sosie curry

 


 

Kurki z makaronem

Sezon na kurki!

ponad 1/2 kg grzybów (u mnie kurki w niewielkim towarzystwie pieczarek)
cebula
200 ml słodkiej śmietanki
2 łyżki mąki
olej
przyprawy
ugotowany makaron albo ziemniaki

Grzyby i cebulę usmażyć, przyprawić i podsypać mąką. Wlać śmietankę, w razie, gdy za gęste dolać trochę wody. Zagotować, gdy sos zgęstnieje można dodać natki pietruszki. Do ziemniaków z koperkiem pycha! Zdjęcie mam tylko z makaronem.

makaron z kurkami


czwartek, 22 lipca 2010
Pszenica z soczewicą oraz bulgur z ciecierzycą

Moje ulubione....

pół szkl. pszenicy
brązowa soczewica z puszki
pół puszki pomidorów lub kilka łyżeczek przecieru pomidorowego i kilka pomidorów
cebula
olej
przyprawy, natka pietruszki

Pszenicę przepłukać i ugotować w 1 1/2 szkl. posolonej wody. Tak dobrą godzinę gotować. Cebulę poddusić na oleju, dodać pomidory świeże lub z puszki. Wsypać ugotowaną pszenicę i soczewicę. Przyprawić. Ja podaję z kleksem jogurtu naturalnego. Mmmmmhhhh.....

pszenica z soczewica

 

a tu zamiast przenicy i soczewicy- kasza bulgur i ciecierzyca (wykonanie podobne, z tym, że kaszy nie trzeba aż godzine gotować a i proporcje wody inne), w zależności od smaku można zamieniać np. bulgur z soczewicą i na odwrót:

bulgur z ciecierzyca

 


 

 

piątek, 02 lipca 2010
Kotlety z ziemniaków

Ziemniaki smakują pod każdą postacią

Ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego
odrobina mąki ziemniaczanej (tak na 1/2 kg ziemniaków-1 łyżka mąki)
mąka kukurydziana do zagęszczenia masy (można zastąpić pszenną)
sól
ew. koperek
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Zagnieść, opanierować i usmażyć na złoto. Tu podane z kapustą duszoną razem ze startą marchewką oraz z ogórem kiszonym.

kotlety z ziemniakow


środa, 23 czerwca 2010
"Sznycel" z selera

Seler to warzywo bardzo charakterystyczne w smaku...

Nie ma tu wielkiego przepisu...Seler pokroic w plastry. Obgotować lekko w osolonej wodzie. Wyciągnąć, przyprawić (tu sól, pieprz i tymianek),  panierować i smażyć na patelni. Tu podany z przesmażoną papryką z pieczarkami, kaszą jaglaną z cukinią i surówką.

panierowany seler

 


 

sobota, 29 maja 2010
Koreczki z kuleczkami z czerwonej soczewicy

Kotlety z soczewicy w postaci koreczków :

kotlety uformowane jako kuleczki i usmażone /przepis tu/
bazylia
sos pomidorowy
pumpernikel

koreczki z kotletami z soczewicy

 


 

 

Sezamowe ziemniaki

Zainspirowane obiadem koleżanki, która posypuje ziemniaki sezamem :)

Kilka ziemniakow
1-2 marchewki
cebula
sesam
oliwa
kmin rzymski w całości
zmielone: kurkuma, słodka papryka, imbir
sól

Ziemniaki, marchew i cebule smażyc na średnim ogniu bez przykrycia (by były chrupkie). Gdy zmiękną wrzucicć przyprawy i sesam. Chwile jeszcze potrzymać na patelni. Można posypać pokrojoną natką pietruszki a bezpośrednio przed konsumpcją polać jogurtem naturalnym.

sesamowe ziemniaki


Kuskus na zielono

Efekt małego głoda :)

pół szkl. kuskus
kilka ugotowanych różyczek brokuła
garść rukoli
dymka
natka pietruszki
sok z ćwiartki cytryny, sól, pieprz, olej

Posolony kuskus zalać wrzątkiem. Gdy przestygnie dodać warzywa, przyprawić i wymieszać.

zielony kuskus


poniedziałek, 05 kwietnia 2010
Pizza o smaku hinduskim

Z prostych składników egzotyczne smaki...

Przepis i wykonanie mojej Sylwii :*

Ciasto:

40 dkg mąki
1/2 koski drożdży (ok.20 g)
1/4 l ciepłej wody
łyżeczka cukru
szczypta soli

Wierzch pizzy:

puszka rozdrobnionych pomidorów
czerwona papryka
cebula
oliwa
mozarella lub inny ser żółty
sól, pieprz, kmin rzymski (w całości)

Ciasto wyrobić. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Na oliwie podsmażyć cebulę z papryką. Przyprawić. Zalać pomidorami. Chwilę poddusić. Rozsmarować na pizzy. Posypać serem i wstawić do piekarnika na ok 20-30 min. w zależności jak gruba/cienka jest pizza.

pizza o smaku hinduskim

 


 

niedziela, 28 marca 2010
Kasza gryczana z majerankiem

Aromatyczna i pachnąca...

3/4 szkl. kaszy gryczanej
marchew
biała część pora
pół czerwonej papryki
majeranek
sól, pieprz
oliwa

Na oliwie poddusić drobno pokrojonego pora. Dodać startą marchew i pokrojoną paprykę. Wsypać kaszę i zalać szklanką wody. Przyprawić. Gotować aż kasza będzie miękka. Można posypać natką pietruszki.

kasza gryczana z majerankiem

 


 

piątek, 05 marca 2010
Pieczarkowe ślimaczki

zastanawiałam się czy ślimaczki należą do wypieków...i doszłam do tego, że wrzucę je tutaj...ciasta francuskiego własnoręcznie nie robiłam i nie zamierzam :)

Kruche i pachnące...

opakowanie ciasta francuskiego
ok. 30 dkg pieczarek
cebula
łyżeczka koncentratu pomidorowego
kawałek startego żółtego sera
zioła prowansalskie, sól i pieprz

Pieczarki razem z cebulą usmażyć, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Po zdjęciu z ognia dodać starty żółty ser. Rozprowadzić pieczarki na blacie ciasta francuskiego. Zawinąć w rolonik i kroić plastry. Lekko rozpłaszczyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec do zarumienienia się ciasta.

slimaki z ciasta francuskiego

 


 

niedziela, 21 lutego 2010
Gołąbki wege
W zależności od przypraw zyskają inną notę smakową
kapusta
koncentrat pomodorowy lub pomidory z puszki
szklanka ryżu
marchew
kawałek selera
cebula
olej
przyprawy: tu z ziół dodałam mięte, smaczne z oregano lub z majerankiem

Kapustę przygotować jak na tradycyjne gołąbki. Cebule zeszklić na oleju, dodać startą marchew i selera. Wsypać ryż. Dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego. Przyprawić. Zalać wodą. Chwilke podgotować. Przygotować gołabki. Dusić w sosie pomidorowym.

wege gołąbki


piątek, 12 lutego 2010
Słodko-winna cukinia

przepis znaleziony na Galerii

Odkryłam nowy smak cukini...

cukinia
garść namoczonych rodzynek
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
sól, pieprz, natka pietruszki
3 łyżki octu winnego
oliwa

Cukinie pokroić na plasterki a poźniej na paski. Podsmażyć na oliwie od czasu do czasu mieszając. Dodać posiekany czosnek, rodzynki, miód, ocet oraz kilka łyżek wody. Poddusić ok. 10 min. aż sos zgąstnieje. Posypać natką pietruszki. Smakuje z pieczywem.

slodko winna cukinia

 


 

środa, 03 lutego 2010
Warzywa z piekarnika

Robi się samo ;)

kilka ziemniaków
marchew
cebula
kawałek selera
kilka różyczek brokuła
sól, pieprz, tymianek
kilka łyżek oleju

Warzywa pokroić, przyprawić i wymieszać z olejem. Piec ok. 45 min. w 200°C z czego pierwsze 20 min. pod przykryciem z folii aluminowej.


niedziela, 31 stycznia 2010
Humus

Jako dip lub pasta na chleb...

ok. pół szkl. ugotowanej ciecierzycy
ząbek czosnku lub dwa
sok z 1/3 cytryny
kilka łyżek oleju lub oliwy z oliwek
sól, pieprz
ew. łyżka pasty sesamowej

Wszystkie składniki potraktować brutalnie blenderem. W razie gdyby masa byla zbyt sucha- dodać odrobinkę wody lub oliwy.

humus

humus 2


wtorek, 26 stycznia 2010
Pomidorowy ryż z koperkiem i orzeszkami pini

Zaskakująco...fantastyczne!

3/4 szkl. ryżu basmati
ok. 1/3 szkl. pomidorów z puszki lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
pól małej cebuli
ząbek czosnku
marchew
kilka pieczarek
garść orzeszkow pini podprażonych na suchej patelni
sól, świeżo zmielony pieprz, koperek
oliwa

Do garnka wrzucic pokrojoną cebule, marchew i pieczarki. Podsmażyć. Dodac rozdrobniony ząbek czosnku. Zalac pomidorami z puszki lub dodać koncentrat poomidorowy. Wsypac przeplukany ryż i zalać szklanka wody. Posolić. Gotować ok 10-15 min. Na sam koniec popieprzyć, dodac posiekany koperek i orzeszki pini.

pomidorowy ryż z koperkiem

 


 

 

czwartek, 21 stycznia 2010
Cukinia i papryka nadziewane kaszą bulgur

...każde puste lub wydrążone warzywo da się faszerować!

cukinia i papryka
ok. 3/4 kaszy
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
cebula
sól, pieprz, mięta, natka pietruszki
ok. szklanki pomidorów z puszki (przyprawic i zagotować) lub sos pomidorowy
oliwa
ew. kawałek startego żółtego sera

Cukinię przekroić, łyżką delikatnie wydrążyć. Paprykę przekroić i usunąć gniazdo nasienne. Na oliwie podsmażyć cebulkę, dodać koncentrat pomidorowy i opłukaną kaszę. Zalać szklanką wody. Przyprawic solą lub rosołkiem. Po 10 minutach dodać mięte i natkę pietruszki. Kaszą nadziewać warzywa i układać na sosie pomidorowym w żaroodpornym naczyniu lub na patelni. Opcjonalnie posypać startym zółtym serem. Można zapiec w piekarniku lub dusić na patelni pod przykrywką, aż warzywa zmiękną.

cukinia i papryka nadziewane bulgur


********************** Liczniki ********************** ********************** **********************