sobota, 16 stycznia 2010
Kopytka inaczej

Kopytka o kolorze pomarańczowym....

ugotowane ziemniaki
kilka surowych ziemniakow
marchew
mąka (ile ciasto zabierze)
sól

Ugotowane ziemniaki utłuc. Surowe razem z marchewką pokroić i wrzucić do sokowirówki (sok odlać. ale osad zostawić). Zmielone ziemniaki i marchew z osadem i z ugotowanymi ziemniakami posolic i wymieszać. Wyrobić ciasto z mąką. Kroić kopytka (moja pierwszą ideą były kluski śląskie, więc chciałam formować kuleczki, co niestety nie wyszło...z braku cierpliwości). Ugotować. Podawać z przesmażoną cebulką.

kopytka z marchewka

a tu odsmażane w towarzystwie buraczków i sosu grzybowego:

kopytka marchewkowe odsmażane

 


 

wtorek, 12 stycznia 2010
Szpinakowa lazania

pyszna forma szpinaku :)

płaty makaronu lazani
pieczarki
cebula
ząbek czosnku
1/2 l mleka
2-3 lyżki mąki
oliwa
gałka muszkatałowa, sól, pieprz
żółty ser starty
szpinak (można samemu swieży przygotować- co tej porze roku raczej niemożliwe- ja używam gotowy, posiekany i z kleksem śmietany "Blub" 450g:))

Przygotować beszamel. Na oliwie podsmażyc mąke i zalać mlekiem. Przyprawić gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Do gorącego, ale nie gotującego się sosu można dodac kawałek żóltego sera. Pieczarki usmażyc z cebulą i ząbkiem czosnku- przyprawic je. Do formy na spód wylać pół sosu- wyłożyc płatami makaronu- wylać na szpinak- nowe płaty makaronu- pieczarki- płaty makaronu- szpinak- płaty makaronu- beszamel- starkowany żółty ser. Piec ok 30-40 min. w 170°C.

Przepis jest ma malą formę o bokach po 23 cm, czyli po dwa płaty lasagne. Przepis, mam na myśli proporcje na sos, bo te tylko podałam. W przypadku większej lasagne- sos zrobić z wiekszej ilości mleka- tak, by surowe płaty makaronu mogły się w zapiekance ugotować.

szpinakowa lazania

 


 

Bakłażan w miłosnym uścisku z czosnkiem :)

Jako zimna przekąska...

Bakłażan pokrojony w paski, usmażony i  posolony
czosnek wrzucony w ostaniej minucie na patelnie do bakłażana (jakis dziwny mi sie trafił, nie jako ząabek tylko jeden "cebulek")
zioła prowansalkie, oregano
olej rzepakowy

Słoik wyparzyć goracą wodą i wysuszyć. Bakłażana i czosnek wymieszac z ziołami. Ukladac ciasno w słoiku. Zalać olejem. Dobre z chlebem :) Poza chlebem nic mi innego do głowy nie przychodzi ;)

eingelegte auberginen

 


 

 

niedziela, 10 stycznia 2010
Warzywa z kuskus

Fantazja z patelni...

Kuskus (zalać wrzątkiem z odrobiną masła oraz posolic)
oliwa
cebula
ząbek czosnku
kilka pieczarek
pół cukini
marchew
brązowa soczewica (u mnie z puszki, poszło ok. 3/4 puszki a reszta na zupę)
zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz
3 łyżki koncentratu pomidorowego

Na oliwie poddusić wszystkie warzywa. Czosnek i soczewicę doadać na koniec. Przyprawić. Dodać koncentrat lub sos pomidorowy oraz soczewicę.

warzywa z kuskus

 


 

 

piątek, 08 stycznia 2010
Basmati z sosem curry

Aromatyczny i pachnący...

ok. szkł ugotowanego ryżu basmati
czerwona papryka
czerwona cebula
ząbek czosnku
150 ml słodkiej śmietanki
curry, sól, suszone chili, natka pietruszki
olej

Na oleju podsmażyc paprykę i cebulę. Dodać przyprawy i zalać śmietanką. Dodać ugotowany ryż i wymieszać.

basmati z sosem cury

 


 

Placuszki z kaszą gryczaną

No zakochalam się...w kaszy grycznej :)

1/3 szkl. kaszy (ugotować w 1/2 szkl wody z odrobiną soli)
1 szkl. mleka
1/4 szkl. płatków owsianych
!/3 szkl. mąki kukurydzianej
1/3 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz, ew. coś zielonego (tu:szczypiorek)

Wymieszać skladniki na ciasto. Oczywiście zamiast płatkow owsianych i mąaki kukurydzianej można dodać jajko. Smażyć placuszki na średnim ogniu. Te zostały zjedzone z jogurtem wymieszanym z gęsta śmietana, z czosnkiem, solą, sokiem z cytryny i natką pietruszki.

placuszki z kasza gryczana

3 placki z kasza gryczana

konsystencja ciasta:

konsystencja ciasta na placuszki z kasza gryczana

 


 

Ryż

Czyli jak ja gotuję ryż jako bazę do obiadu...

Ryż biały:

1 szkl. ryżu
1 i 1/2 szkl wody
2 łyżki oleju
1/3 łyżeczki soli
ew. mały makaron (taki jak do zupy)

Ryż przepłukać w ciepłej wodzie, odsączyć. W tym czasie na oleju rozgrzać i podsmażyć makaronik. Wrzucić ryż, lekko podsmażyc, tzn. tak by ryż zrobilł się szklisty. Zalać 1 i 1/2 szkl. wody. Posolić. Po zagotowaniu zmniejszyć do minimum ogień i zostawić na ok 20 minut.

Ryż czerwony:

1 szkl. ryżu
1 i 1/2 szkl. wody
1/3 łyżeczki soli
2 lyzki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ew. pół małej cebulki
pół małej cebuli

Ryż oplukać. Na oleju podsmażyć lekko cebulę i dodać koncentrat. pomidorowy. Wrzcić opłukany ryż, lekko podsmażyć, uważając, by koncentrat pomidorowy się nie przypalił. Zalać wodą. Posolic. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień. Ryż po ok. 20 minutach jest gotowy.

ryz

 


 

 

sobota, 02 stycznia 2010
Placek-pieróg ruski

Wersja alternatywna pierogów ruskich...polecam z całego serca :)

Ciasto jak na pierogi: mąka, woda (ile mąka zabierze), odrobina oleju i szczypta soli
Farsz jak na pierogi ruskie: ziemniaki, twaróg, przesmażona cebulka, sól i pieprz (tu dodałam trochę startej na tarce marchewki)

Ciasto cieńko rozwałkować. Wyłozyć farsz na środek. Załozyc płaty ciasta, uważając, by nie zakładać kilka warstw na siebie (chodzi o to, by ciasto się dosmażyło i nie pozostało surowe), znaleść pasującą do placka patelnię i smażyć na małym ogniu. Delikatnie przewrócić pomagając sobie dużym płaski talerzem- czyli z patelni na talerz, z talerza na drugą stronę na patelnie. Kroić jak pizzę.

Smakuje jak pierogi- do tego odsmażane, a takie są najlepsze! I nie ma klejenia i  babrania się... takie "pierogi" można robić częściej bez depresji-popierogowej ;))))

ruski placek z patelni

 


 

Pierogi ruskie

Każdy i tak ma swój rodzinny przepis...To mój:

Ciasto:

1/2 kg mąki, szczypta soli, łyżka oleju i wody ile ciasto zabierze-zagnieść i rozwałkować

Farsz:

kilka ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
ok.20-30 dkg twarogu
przesmażona cebulka
sól, pieprz

Pierogować jak kto potrafi. Ja tu trochę eksperymentowalam, bo nie lepiłam tradycyjnie, tylko tak inaczej. Zastanawiam sie jakby to zrozumiale wyjaśnić :) ...no spróbuje najlepiej jak potrafię: rozwałkowałam dla płaty ciasta. Na jednym kładłam w niewielkich odstępach od siebie farsz. Przykryłam drugim płatem ciasta (coś na zasadzie robienia rawioli), podociskalam między farszami i powycinalam małą szklaneczką pierożki. Nie było to szybciej ani wygodniej... Oto efekt:

pierogi ruskie

 


 

 

wtorek, 29 grudnia 2009
Ziemniaki i dynią z patelni

Bratkartoffeln

kilka ziemniaków
kawałek obranej dyni (nie wiem jaki rodzaj dyni-średnio duża była; każda jest dobra)
cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz, natka piertuszki
olej

Wszystko oprócz natki i czosnku wrzucić na patelnie, mieszając od czasu do czasu. Przykryć pokrywką, by "doszło". Gdy warzywa będą miękkie, odkryć, zwiększyć ogień, dodać zmiażdżony czosnek i natkę.

ziemniaki i dynia z patelni

 


 

niedziela, 27 grudnia 2009
Bakłażan zapiekany pod mozarellą

Bakłażanowa poezja...

bakłażan
2 mozarelle
puszka pomidorów
cebula
czosnek
bazylia
olej
sól

Cebulę i czosnek przesmażyć, dodać rozdrobnione pomidory z puszki. Przyprawić, gdy za kwaśne- dodać pól łyżeczki cukru. Wrzucić postrzepioną bazylię. Bakłażana pokroić w plastry. Usmażyć. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami: bakłażan-sos-mozarella-bakłażan-sos-mozarella. Zapiec w gorącym piekarniku ok. 20 min.

baklazan zapiekany z mozarella

 


 

Sałatka z bulgur

Najlepiej tak wykorzystac kasze, ktora zostanie z obiadu...

szkl. ugotowanej kaszy bulgur
czerwona cebula
czarne oliwki
rzodkiewka
natka pietrzszki
szczypior
pomidor
olej, sól, pieprz

Bulgur można dostać w tureckim sklepie. Kasza nie skleja się i pozostaje sypka. Ja najpierw rozgrzewam trochę oleju, dodaję 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, wsypuję przeplukaną kaszę i zalewam wodą tak, by kasza zostala przykryta. Solę.

Gdy kasza przestygnie- dodac resztę składników. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z olejem i przyprawić.

salatka z bulgur

 


 

 

Partyteller
Małe nieskomplikowane co-nieco...

ziemniaki ugotowane w mundurkach
pieczarki
pomidorki koktajlowe
cebula
starty ser żółty

Kapelusze delikatnie wyczyścić a nożki od pieczarek drobno poszatkować i przesmażyć z cebulką. Doprawić wg. gustu i wymieszać z startym serem, napełniać wydrążone lekko połówki obranych i wystudzonych ziemniakow.

W kapelusze pieczarek włożyć połówki pomidorów, posolic i popieprzyc. Posypać startym serem.

Zapiec w gorącym piekarniku do rozpuszczenia sera.

Przepis na pizzę tutaj.

partyteller

ziemniaki faszerowane pieczarkami


 

Proste i szybkie koreczki

"Koreczkowanie" na np. sylwestrowa impreze...

pumpernikel
masło ziołowe
cukinia grilowana
pomodorki koktajlowe
bazylia
zielone oliwki

koreczki z cukinia grilowana

 


 

wtorek, 22 grudnia 2009
Pizza z białym sosem

...prosta w swej prostocie :) ...i przepysznie czosnkowa!

50 dkg mąki (ja często dodaję 35 dkg pszennej 405 a resztę pelnoziarnistej)
15 g drożdży
300 ml wody wymieszanej z mlekiem
1 łyżka oleju lub łyżka masła rozpuszczonego w ciepłej wodzie z mlekiem
pół łyżeczki soli i cukru

Wyrobić ciasto, drożdże wcześniej oczywiście rozpuścić w odrobinie ciepłgo płynu z cukrem. Podsypacć mąką, przykryć ściereczką i zostawić na godzinę.

sos:

200 ml creme fresh lub schmand (gęsta śmietana 30 %)
2 rozgniecione ząbki czosnku
sól i świeżo zmielony pieprz
ser-co jest lub się lubi, może być kilka gatunków na raz :) a co tam...;) mile widziana jest tez mozarella
ew. zioła prowansalskie lub bazylia

Ser zetrzeć i wrzucić do creme fresh. Sosem posmarować pizze i do piekarnika. Na ile, to zależy jaka cieńka pizza jest na blasze...patrzeć i pilnować czy gotowa :)

A tu sie nawet pieczarka znalazła :

pizza z bialym sosem

a tu ciasto baaardzo wyrośnięte:

pizza z sosem bialym

 


 

 

Soczewica z marchewką

Przyprawiona na ostro- rozgrzewa...

ok. 3/4 szkl. czerwonej soczewicy
cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz, natka pietruszki, ew. mięta
oliwa
marchew
ok. 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać czosnek i koncentrat pomidorowy. Wrzucić przepłukaną soczewicę, pokrojoną marchew, przyprawić i zalać wodą tak, by całość przykryć. Gotowac na małym ogniu ok.15 min. - dokładnie sprawdzać w międzyczasie, bo bardzo łatwo jest ten moment przegapic i zamiast soczewicy w całości bedzie ciapa (w razie rozgotawanej ciapy-dodać tartej bułki i kotlety z soczewicy zrobić :)) zostało zjedzone z chlebkiem z patelni, a przepis tutaj.

gulasz z soczewicy

 


 

Kapusta z groszkiem

W niektórych regionach Polski kapusta z grochem (żółtym grochem; tu z zielonym groszkiem to mój pomysł) to danie wigilijne

Bomba ;P Nie jeść przed randką!!!!

1/3 białej kapusty
cebula
oliwa
sól, pieprz, mielona czerwona papryka
zielony groszek

Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać poszatkowaną kapustę, przyprawić i wrzucić groszek. Podlać troche wodą (dosłownie kilka łyżek), by się nie przypaliło i dusic na małym ogniu ok. 30 min. W trakcie gotowania przemieszać kilka razy.

kapusta z groszkiem

 


 

poniedziałek, 21 grudnia 2009
Pierogi z kaszą gryczaną

Prosty i szybki do zrobienia farsz...

1/2 kg mąki
łyżka oleju
szczypta soli
wody ile ciasto zabierze (mi tak różnie zabiera, ale gdzieś w granicach 300 ml)

Ugnieść ciasto, podsypać mąką.

3/4 szklanki kaszy gryczanej
pół cebuli
oliwa
maly kawalek żółtego sera (zetrzec na tarce)
sól, pieprz, papryka mielona

Cebule usmażyć, dodać przepłukaną kaszę, zalać wodą, przyprawić i ugotować. Do ugotowanej gorącej jeszcze kaszy dodać ser. Z ciasta wykrawać szklanką krążki, nadziewać i gotować w osolonym wrzątku. Najlepsze odsmażane :)

pierogi z kasza gryczana

 


 

sobota, 19 grudnia 2009
"Gulasz" ziemniaczany

Smakuje polany jogortem naturalnym lub tzatzyki

kilka ziemniakow
2-3 marchewki
cebula
ząbek czosnku
ciecierzyca
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, oliwa, natka pietruszki

Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać pokrojone ziemniaki i marchew, na końcu czosnek i koncentrat pomodorowy. Zalać ok. 1/2 szkl. wody. Poddusić ok. 15 min. pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie dodać ciecierzycę.

 


 

Makaron z sosem serowo-czosnkowym

Serowo-czosnkowe spotkanie...

makaron
brukselka

Ugotować.

sos:

200 ml słodkiej śmietanki 18%
ząbek czosnku
oliwa
sól i pieprz
ok. 100g startego żółtego sera lub dwa plasteki

Na oliwie podsmażyć lekko zmiażdżony czosnek-dosłownie chwilę, przy czym pilnować, by się nie spalił (będzie gorzki). Zalać śmietanką i po zagotowaniu zostawić na mniejszym ogniu na kilka minut. Przyprawić. Po zdjęciu z kuchenki odczekać minutke i wrzucić ser. Polać gorącym sosem makaron z brukselką.

makaron z sosem czosnkowo-serowym

 


 

********************** Liczniki ********************** ********************** **********************