sobota, 19 grudnia 2009
Placki ziemniaczane z marchwią i selerem

Placki ziemniaczne w innym "przebraniu" :)

kilka ziemniaków
marchew
kawałek selera
2 ząbki czosnku
cebula
3 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka łyżek mąki pszennej (w zależności jakie gęste/luźne jest ciasto na placki)
sól, pieprz, mielona papryka, zioła prowansalskie
olej do smażenia

Warzywa zetrzeć na tarce, dodać resztę składników i smażyć placki.

placki warzywne

 


 

piątek, 11 grudnia 2009
Feta z suszonymi pomidorami w ziołach

Na śniadanie...na kolację...pomiędzy posilkami...

feta
suszone pomidory
zioła prowansalskie+tymianek
olej rzepakowy

Fete i pomidory pokroić. Wymieszać z ziołami. Włożyć do słoika i zalać olejem. Po dwóch-trzech dniach zajadać :) Wybrałam olej a nie oliwe z oliwek, bowiem trzymam słoik w lodówce a oliwa z zimna zrobiłaby się mętna.

feta

 


 

"prawie" chińszczyzna

Warzywa z patelni a zyskują optycznie miano nowego dania :)

pół: cukini i bakłażana
cebula
kilka rożyczek brokuła
papryka
marchew
oliwa
makaron ryżowy

Warzywa pokroić w słupki i wrzucić na rozgrzany olej na patelnię. Doprawić wg. własnych uznań. Makaron przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu. Wymieszać razem.

prawie jak chinszczyzna

 


 

niedziela, 06 grudnia 2009
Sałatka z ryżu, fety i ciecierzycy

Znalezione tutaj.

Jako danie obiadowe lub sałatka...

1/3 szkl. ryżu białego lub brązowego
1/2 szkl. ciecierzycy z puszki
rozgnieciony ząbek czosnku
15 g suszonej żurawiny
czerwona cebula
40 g sera feta
posiekana natka pietruszki

Ryz ugotować, gdy gotowy, do gorącego wrzucić resztę składników. Można jeść na ciepło lub zimno. Ja zjadłam na zimno. Polałam wcześniej odrobiną oleju i skropiłam sokiem z cytryny. Tu też dorzucilam kilka listków roszponki.

salatka ryzowa

 


 

 

 

Kotlety z czerwonej soczewicy

uwielbiam wszelkie wegetariańskie frykadelki :) będzie tego więcej na moim blogu!

Wspaniałe na obiad, ale i też na zimno...na bułkę z listkiem sałaty!

pół szkl. czerwonej soczewicy
1/4 szkl. kuskus (mozna zrobic bez,tylko będa bardziej kruche)
1 lub 2 ziemniaki
1/4 szkl. płatków owsianych
cebula
suszona mięta lub majeranek
pieprz, bulion warzywny (kostka lub suchy)/ lub po prostu sól
koncentrat pomidorowy lub 1/2 szkl. sosu pomidorowego lub pomidorów z puszki
bulka tarta

Cebule przesmażyć na oliwie, wkroić ziemniaki, dodać koncentrat pomidorowy lub inne pomidorowe cudo. Wsypać przepłukaną soczewicę. Zalać wodą tak, by przykryć calą soczewicę i tak na 1 cm ponad. Przyprawić. Po zagotowaniu ustawić na najmniejszy ogień. Po ugotowaniu utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Kuskus i płatki wymieszać i zalać wrzątkiem tak, by je zakryć wodą, zostawić pod przykryciem, by napęczniało. Wszystkie składniki wymieszać (oczywiscie jak ostygną) i dodać tyle bułki tartej, by masa nie byla zbyt rzadka. Formowac kotleciki i obtoczyć w bulce tartej. Usmażyć.

kotlety z soczewicy 1

kotlety z soczewicy 2

kotlety z soczewicy 3

 


 

piątek, 04 grudnia 2009
Makaron z brokułami

ten ekspresowy przepis znalazlam tutaj

Brokuły i śmietanka...szybki i smaczny sos do makaronu!

makaron
brokuły
cebula
czosnek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
śmietanka 18%


Makaron ugotować. Brokuły podzielone na rożyczki ugotować w lekko osolonej wodzie, gdy będą miekkie przelać zimną wodą, zachowują w ten sposób zielony kolor. Cebulkę i czosnek przesmażyć i wlać śmietankę. Przyprawić i dodać brokuły. Sos wylać na makaron. Można posypać parmezanem.

makaron z brokulami

 


 

czwartek, 03 grudnia 2009
Kasza jaglana część II -kotlety

Połączenie kaszy jaglanej z kuskus...w kotleciku!

Ugotowana kasza z zżółtym serem z przepisu poniżej + zioła prowansalskie
kuskus (1/4 szkl. suchej kaszy zalane 1/2 szkl. wrzątku-pozostawić kilka min., by napeęzniała)
1/3 szkl. płatków owsianych zalanych wrzątkiem, tak by je zakryć (tu-zastępuje jajko-choć i bez jajka i płatkow byłoby OK)
2 łyżki mąki kukurydzianej
sól i pieprz
bułka tarta z sesamem


Wymieszać, formowac kotleciki macząjac co chwilę ręce w wodzie, obtaczać w bułce tartej i smażyć. Tu: z ryżem basmati ugotowanym z zielonym groszkiem i odrobiną kurkumy (stąd ten żółty kolor :)) i z jarzynką z selera i marchewki.

kotleciki z kaszy jaglanej

a oto pokrótcce i etapy tworzenia :)

etapy kotletow z kaszy jaglanej

w przekroju kotlecik z kaszy jaglanej

 

Kasza jaglana część I -krokiety

Eksperymenty z kaszą jaglaną...

Naszła mnie ochota na kaszę jaglaną. Ugotowałam...i myślałam co z nią zrobić.. najpierw nadziałam nią kilka krokietów ...palce lizać :)

Farsz z kaszy:

1/2 szkl. kaszy
1 szkl. wody ( w trakcie gotowania ew. dolać trochę)
cebula
pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy
sól  (połowa tej kaszy jako farsz-druga połowa idzie na część II)

Pokrojoną cebulkę przesmażyć lekko, dodać konzentrat lub pomidory z puszki (mało, tak dla koloru), wsypać przepłukaną kaszę i zalać wodą. Gdy zacznie "bulgotać" ustawić najmniejszy płomień.


Farsz z pieczarek:

ok 400 g pieczarek
cebula
przyprawy

Cebule przesmażyć, dodać drobno pokrojone pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Do obu przestygniętych farszów dodać starty (lub jak u mnie-pokrojony drobno) ser żółty i natkę pietruszki.

 

Ciasto na naleśniki (bez jajka):

500 ml mleka
ok. 350 g mąki
3 łyżki mąki kukurydzianej (kto jajko-jędzacy może spokojnie zamiast tej mąki dodać tradycyjnie jajo)
szczypta soli

Usmażyć cieńkie naleśniki i uważacć, by nie byly za bardzo przysmażone, bo będą się źle zawijać. Naleśniki smarować farszem i zawijać, zostawiając "szwem" do dołu, by się nie odwinęły.


Panierka (znowu sugestia ;) kto z jajkiem niech panieruje tradycyjnie)

1/2 szkl. mleka
4 łyżki mąki kukurydzianej
sól, pieprz, słodka papryka
tarta bułka wymieszana z sesamem

Mleko i mąkę kukurydzianą wymieszać i przyprawić. Do drugiego talerza wsypać bulkę tartą z sesamem. Zamoczyć-obtoczyć-usmażyć! :)

 

naszła mnie pewna refleksja...następnym razem kaszę i pieczarki połącze :) brzmi jak spotkanie miłosne kaszy i pieczarek w jednym krokiecie ;))

krokiety dwa rodzaje

 


 

poniedziałek, 30 listopada 2009
"Krokiety" z ciasta francuskiego z kaszą gryczaną
Pasuje do barszczu lub na zimno

opakowanie ciasta francuskiego
ok. pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
grzyby podsmażone z cebulką i przyprawione (tu pieczarki i suszone podgrzybki wcześniej namoczone)

Kaszę i grzyby wymieszać, można dodać posiekaną natkę pietruszki. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty (ok. 4 cm). Na środku kłaść farsz, przykryć drugim kawadratem ciasta zwilżonego wodą i zlepić brzegi (woda to forma kleju;)). Smażyć na patelni na średnim ogniu. Oczywiście można upiec w piekarniku. W ten sposób przygotowane są może i tłuste...ale za to przepyszne!

krokiety z kaszy gryczanej

 


 

niedziela, 29 listopada 2009
Makaron z ciecierzycą i szpinakiem

Makaron wraz ze szpinakiem...brzmi jak bajka :)

Makaron

sos dla dwóch/trzech osób:

200 g mrożonego szpinaku (np.Iglo z "Blub" ;)) lub samemu gotować i poszatkować
100 g ugotowanej ciecierzycy (u mnie z puszki-nie gotuję sama)
2/3 łyżki kwaśnej śmietany lub Creme Fresh
sól, pieprz
ser


Nie opisuję wykonania, bowiem jest najprostsze z prostych :) Obiad w ciągu max. 10 minut na stole i do tego sycący!

makaron ze szpinakiem

 


 

 

sobota, 28 listopada 2009
Kotlety z ryżu
Smaczny sposób na wykorzystanie ryżu z obiadu...

ok. 1,5 szkl. ugotowanego ryżu
marchew
kawałek selera
cebula
sól, pieprz, kurkuma (dla koloru;niekoniecznie), zioła prowansalskie
bułka tarta, sesam

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać startą marchew i selera. Chwilkę poddusić i wystudzone wymieszać i ryżem. Przyprawić i dodać bułki tartej, by masa była zwarta. Lepić kotleciki maczając co chwile ręce w wodzie, dla ułatwienia pracy :) Obtaczać w bułce tartej wymieszanej z ziarnami sesamu. Usmażyć.

Ja zjadlam z rukolą i polałam jogurtem naturalnym, którego nie uwiecznilam na zdjęciu :)

kotlety z ryzu

a tu kotlecik w przekroju:

przekroj kotlecika

 


 

czwartek, 26 listopada 2009
Zapiekanka z kaszy gryczanej

Kasza gryczana zawsze smakuje...

pół szklanki kaszy gryczanej
cebula
ząbek czosnku
mała cukinia
pomidor
bazylia
chili
sól
ok. 100 ml słodkiej śmietanki (choć niekoniecznie, tu nie dałam-było dość suche)


Kasze ugotować na sypko. W tym czasie na patelni dosłownie chwilke podsmażyć cebulę z cukinią,. Pod koniec smażenia dodać pomidora pokrojonego drobno i zmiażdżony czosnek (ja często czosnek nie miażdżę, tylko drobniutko kroję).

Przyprawić. Wymieszać z kaszą. Polać ew. śmietanką i pokruszyć mozarellę na to. Trzymać w piekarniku do zarumienienia mozarelli.

zapiekanka z kaszyzapiekanka z kaszy gryczanej

 


 

Sałatka z ziemniaków w mundurkach

Inna wersja sałatki z ziemniaków...

młode ziemniaki upieczone razem ze skórką
szczypior razem z cebulką
kukurydza
kapary
natka pietruszki

Winegret:
kilka łyżek oleju
sok z cytryny
2 łyżeczki musztardy
sól, śwżezo zmielony pieprz

Wykonanie proste :) Co trza pokroić, to pokroić i wymieszać ot co :)

salatka z ziemniakow z kaparami

 


 

Sałatka z ziemniaków

Przepis podstawowy w moim domu...

2-3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 ogórki w zalewie octowej
czerwona cebula
kukurydza
pół pomidora bez pestek

winegret:
kilka łyżek oleju
sok z cytryny
łyżeczka musztardy
sól,pieprz
natka pietruszki

Składniki pokroić i wymieszać. Odstawić na min. pół godziny, by sałatka "przeszła".

salatka z ziemniakow



Guacamole

Pocalunek z avokado...

1 miękkie awokado
sok z cytryny
suszone chili
sól
kilka kropel oliwy
ząbek czosnku
pół małej czerwonej cebuli
szczypiorek
pół pomidora

 

Awokado zmiażdżyć widelcem, czosnek rownież w ten sam sposób potraktować. Resztę składników drobno pokroić. Przyprawić. Ja lubię na bułkę, a na to rukolę i plasterek sera :) Mój przepis to nie orginał, ale smaczny ;)

guacamole

 


 

Makaron z sosem z soczewicy, bakłażana i pora
Sos na bazie pomidorowej...

sos:
1/3 pora
pół bakłażana
1/3 szkl czerwonej soczewicy
pomidory z puszki ok. 200 ml
oliwa
mięta, natka pietruszki, swieżo zmielony pieprz,sól,odrobina cukru,
suszone chili
feta


Makaron ugotować (u mnie z mąki pełnoziarnistej).

Pora z bakłażanem podsmażyć na oliwie. Wrzucić soczewicę i zalać pomidorami, jeśli za gęste można dolać odrobinę wody. Dodać suche przyprawy. Gdy soczewica będzie miękka wrzucić zieleninę. Na gotową potrawe na talerzu pokruszyć fetę.


sos z baklazanem i soczewica



Szpinak z soczewicą

Szpinakowe wspomnienie lata....

składniki:
szpinaku zerwałam średni pęczek u szwagierki w ogrodzie :) oczywiście można użyć mrożonego
pół szklanki ugotowanej zielonej lub brązowej soczewicy
cebula
ząbek czosnku
pieprz,sól,gałka muszkatałowa
oliwa

Szpinak wrzucić do przesmażonej cebulki z czosnkiem. Chwilę poddusić. Dodać soczewicę i przyprawić. Dobre z kromką chleba, ale myślę, że jako dodatek do obiadu też byłoby świetne np. do ziemniaków.

 

szpinak z soczewica



1 , 2 , 3 , 4
 
********************** Liczniki ********************** ********************** **********************