środa, 22 sierpnia 2012
Muffinki z kleksem nutelli
Dla smakoszy nutelli...
 
200g margaryny
200g cukru
1 pełna szklanka mleka
400g mąki
budyń waniliowy lub śmietankowy
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 łyżki nutelli
cukier puder do posypania lub roztopiona czekolada

Margarynę zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko-miksować dalej. Dodać resztę składników oprócz nutelli i kakao. Odłożyć 1/2 ciasta i teraz dodać nutellę i kakao plus jedną łyżkę mąki do uzyskania takiej samej konsystencji ciasta jak u jasnego. Wyłożyć foremki ciastem na przemian. Piec ok 25 min. w 180°C.

Posypac cukrem pudrem lub polać czekoladą.mufiny z nutella

mufiny u nutttella



sobota, 10 marca 2012
Makaronowy mix
ugotowany i ostudzony makaron o dowolnej formie
ogórek konserwowy
sałata
szczypior
cebula
suszone pomidory w oleju
kukurydza
olej, sok z cytryny, łyżeczka musztary, sól, pieprz, zioła prowansalskie
 
sałatka z makaronem

Ryż basmati na żółto z warzywami
Zielone brokuły na żółtej pierzynce ryżowej...
 
ryż basmati ugotowany z kurkumą
pół bakłażana
pół cukini
papryka zielona i czerwona
cebula lub por
kilka pieczarek
curry, czerwona papryka mielona, imbir, kurkuma, rosołek w proszku lub sól
szkl. śmietanki lub puszka mleka sojowego
olej
brokuł

Warzywa podusić na oleju. Przyprawić. Zalać śmietanką lub mlekiem kokosowym. Wymieszać z ugotowanym ryżem. Dekoracyjnie dodać brokuły lekko obgotowane w wodzie z solą.

ryz na zolto


Sałatka z sosem musztardowym
roszponka
czerwona cebula
pomidor
ogórek konserwowy
czerwona fasola
kukurydza
natka pietruszki

 

sos (składniki zmiksować):
pół łyżeczki musztardy
2 łyżki oleju
pół szkl. jogurtu naturalnego
łyżka twarożku ziołowego
łyżka soku z cytryny

salatka z sosem musztardowym


wtorek, 10 stycznia 2012
Ryż po persku z bobem i koperkiem
Ryż został przygotowany u znajomej pochodzącej z Iranu
 
Perskie smaki....
 
ryż basmati
koperek
ugotowana fasola lub bób
olej, sól
ziemniak

Ryż zalać ciepłą osoloną wodą i zostawić na pół godziny. Wodę odlac, ryż przerzucić do garnka z gotującą się wodą. Proporcje wody i ryżu są obojętne, bo i tak po ugotowaniu odcedzymy ryż na sitku. Ma być prawie miękki. W garnku (takim w którym potrawy nie przywierają do dna) rozgrzać trochę oleju, wyłożyć spód plasterkami ziemniaka i wrzucić ryż wymieszany z koperkiem i fasolą (wcześniej lekko na patelni przesmażyć na maśle). Zalać wodą tak, aby przykryć ryż. Na niewielkim ogniu dusić przez 40 min. (!)- jednak moim zdaniem to o wiele za długo, ponieważ ryż był wczesniej namoczony, potem prawie ugotowany, więc 15-20 min. moim zdaniem w zupełności wystarczy.

Po ugotowaniu przewrócić do góry "nogami" na plaską tacę lub duży talerz.

ryz po persku


Kotlety z ziemniaków i humusu

przepis taki sam jak na kotlety z ziemniaków tyle, że dodałam gotowy humus oraz z przypraw suszoną miętę. Pewnie majeranek też by tu fantastycznie pasował.

Frykadele z ziemn i ciecierzycy


wtorek, 06 grudnia 2011
Zielona sałatka z fetą i oliwkami
Sałatka imprezowa
zielona sałata
sparzone brokuły
dymka
zielone oliwki
mozarella
pomidory
ogórek
kukurydza
suszone pomidory w oliwie
pestki dyni
zioła prowansalskie, sól, pieprz
sok z cytryny
oliwa

salatka z tofu

Tofu z ratatują
wędzone tofu
cukinia
papryka
bakłażan
sos pomidorowy (z puszki)
cebula, czosnek
sól, pieprz

Cebula i czosnek zostały lekko podsmażone na oleju, potem reszta warzyw z sosem pomidorowym. Smakuje z ryżem.

tofu


 

 

Curry z soczewicą, dynią i ziemniakami

Na ostro!

pół szkl. czerwonej soczewicy
kilka ziemniaków
kawałek dyni hokaido
puszka sosu pomidorowego
cebula
kawałek imbiru
curry, kmin rzymski, ostra papryka
sól, pieprz
ok. pół szkl. wody do podlania potrawy

wrzuciłam wszystko "na raz" na patelnie i dusiłam do miękkości.

crry z linsen


Jarmuż

Delikatniejszy w smaku niz szpinak

pełna miska jarmużu (nie ważyłam)
cebula
ząbek czosnku
olej, sól. pieprz

Jarmuż dokłanie umyć pod bieżącą wodą. W garnku na oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pokrojone liście. Dusić do chwilę, aż całość "siądzie" ;)

ugotowany jarmuz


niedziela, 08 maja 2011
Börek z serem feta

Przekąska do mocnej i słodkiej herbaty tureckiej

Składniki na dużą blache, taką od piekarnika:

1 kg ciasta filo/ yufka
50 dkg sera feta
2 jajka
 1 szkl. mleka
1 szkl. oliwy
pieprz, ew. sól gdyby feta nie była zbyt słona
natka pietruszki

Wysmarować blachę tłuszczem. Wyłożyć dużym płatem ciasta. Zmiksować olej, jajka i mleko i taką mieszanką smarować kolejne płaty ciasta. wyłożyć blachę jeczsze jednym platem ciasta. Na to rozdrobniony ser wymieszany z natką pietruszki. Ciasto posmarowane mieszanką jajeczno-mleczną. Ciasto i na wierzch wylać resztę płynnej. Piec ok. 30 min. w 180 °C

Mam problem z wklejeniem zdjecia. Spróbuję poźniej jeszcze raz.

Dla optycznego zrozumienia wklejam link z youtube jak sie robi taki börek. Ja mam nieco inne składniki, ale oczywiście można robić na różne sposoby. Ten prosty tu podany mój przepis jest z tureckiej gazety "Türk Mutfagi" czyli "Kuchnia turecka".

poniedziałek, 25 kwietnia 2011
Boczniakowa kanapka z koperkiem

Kanapka na ciepło

boczniaki 30 dkg
cebula
oliwa
sól, pieprz
2 pomidory
koperek

Boczniaki oczyścić, pokroić i podduśić do miękkości na oliwie. Przyprawić. Dodać pomidory pokrojone na ósemki. Minute zostawić na ogniu. Dodać pokrojony koperek. Gotowe.

Tu zjedzone jako kanapka, ale równie dobrze smakuje z ugotowanymi ziemniakami lub kaszą :)

boczniakowa kanapka

 


 

wtorek, 15 marca 2011
Kalarepka z kminem rzymskim i curry

Przypadkowy obiad, ale za to przepyszny!

dwie kalarepki
papryka
kilka różyczek brokuła
biała część pora
oliwa
śmietanka 150 ml
kmin rzymski (w całości), curry, łyżeczka rosołku, pieprz, słodka papryka

Warzywa pokroić. Wszystko oprócz smietanki wrzucić do jednego garnka. Gdy warzywa zmiękną wlać smietanke i przyprawy. Zagotować.

Tu w podana z ryżem i kotletem sojowym.

kalarepka z kminem rzymskim

Pasta z bobu

alternatywa humusu

ok. pół szkl. ugotowanego bobu (mam ze słoika ;))
ząbek czosnku
sok z ćwiartki cytryny
oliwa
sól, pieprz

Wyszystko zmikoswać blenderem. Smarować kanapki.

pasta z bobu

 


 

 

Kotlety z kaszy gryczanej

Kasza gryczana w mojej ulubionej postaci...

szkl. kaszy gryczanej niepalonej (spoko może być zwykła-lecz niepalona zdrowsza!)
po kilka łyżek słoneczniku i siemia lnianego
do zagęszczenia masy- płatki owsiane
bułka tarta
sól, pieprz, rosołek

Kaszę ugotować na rosołku, gdy przestygnie dodać resztę składników, mokrymi rękami formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano.

kotlety z kaszy gryczanej

przekroj kotlłeta z kaszy gryczanej


 

 

ziemniaczana zapiekanka

...pod beszamelem!

kilka ziemniaków
mała cukinia
olej
1/2 l mleka
1 lyżka mąki
gałka muszkatałowa, sól, pieprz

Ziemniaki pokroić na grube plastry i ugotować na pół twardo. Cukinie pokroić w plastry. Przygotować beszamel- na oleju lekko przesmażyć mąkę stale mieszając, wlać mleko, przyprawić i doprowadzić do wrzenia nie przestając mieszać. Warzywa zalać beszamelem. Posypać żółtym serem. Zapiec do zarumienienia się sera. Zamiast z cukinią smakuje również z obotowanymi brokułami lub z innym warzywem.

ziemniaki pod beszamelem


 

sobota, 26 lutego 2011
Wędzone tofu z warzywami duszonymi w maśle

Ciąg dalszy losów wędzonego tofu

kostka wędzonego tofu
warzywa, tu: kukurydza, groszek, kalafior i marchew
masło
sól, pieprz, zioła prowansalskie
makaron

Makaron ugotować. Warzywa wrzucić do garnka z przyprawami i masłem, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę tofu.

tofu z groszkiem i kukurydza


poniedziałek, 10 stycznia 2011
Tofu wędzone z papryką i panierowanymi pieczarkami

Przepis powstał z okazji przemyśleń "co zrobić z wędzonym tofu?"

kostka tofu wędzonego (nie patrzyłam na wagę, ale było tego ok. 20/30 dkg)
po pół czeronej i zielonej papryki
cebula
ząbek czosnku
łyżka sosu sojowego
sól, pieprz, natka pietruszki

Paprykę razem z cebulą i czosnkiem poddusić na oleju pod przykryciem. Przyprawić. Dodać pod koniec pokrojone w kostkę tofu. Wędzone tofu spokojnie można zamienić na nautralne. Wtedy tylko wczesniej pokroić i zamarynować choć z 10 min. wcześniej w przyprawach i sosie sojowym.

średnie pieczarki
przyprawy: sól, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie
do panierowania: kto tradycyjnie-jajko i bułka tarta

Ja zamiast jajka użyłam ok pół szkl mleka, dwie łyżki mąki kukurydzianej i sól. I oczywiście obtoczone zostały w bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu.

 

tofu z papryka

 


 

niedziela, 09 stycznia 2011
Ziemniaki z fasolą

Obiad na szybko (jak prawie każdy inny ;))

pół cebuli
ząbek czosnku
kilka ziemniaków
marchew
puszka fasoli
koncentrat pomidorowy (kilka łyżek)
olej
sól, pieprz, natka pietruszki

Wszystko oprócz fasolli wrzucić do gara, wymieszać, ew. podlać trochę woda i poddusić do miękkości. Na koniec dodać fasolę.

ziemniaki na gęsto

 


 

Drożdżowe warkocze z żurawiną

Inspirowane przepisem z mojewypieki

30 dkg mąki
1 jajko
100 ml ciepłego mleka
1 lub 2 łyżki cukru
6 dkg roztopionego masła
paczuszka suszonych drożdży
30 dkg suszonej żurawiny
do posmarowania 1 roztrzepane jajko lub odrobina słodkiej śmietanki

Zagnieść ciasto. Ostawić na godzinę do wyrośnięcia. Formować warkocze. Posmarować jajkiem bądź śmietanką. Posypać kruszonką. Odstawić na 30/40 min. do kolejnego rośnięcia. Piec ok. 20 min. w 180°C.

Kruszonka:
10 dkg mąki
50 dkg cukru
50 dkg miękkiego masła lub margaryny

plecienie warkoczy

drożdzowe warkocze

 


 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
********************** Liczniki ********************** ********************** **********************