Kategorie: Wszystkie | o mnie | pieczywo | potrawy wegetariańskie | surówki i dodatki do obiadu | wypieki i wszelkie słodkości | zupy
RSS
środa, 22 sierpnia 2012
Muffinki z kleksem nutelli
Dla smakoszy nutelli...
 
200g margaryny
200g cukru
1 pełna szklanka mleka
400g mąki
budyń waniliowy lub śmietankowy
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 łyżki nutelli
cukier puder do posypania lub roztopiona czekolada

Margarynę zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko-miksować dalej. Dodać resztę składników oprócz nutelli i kakao. Odłożyć 1/2 ciasta i teraz dodać nutellę i kakao plus jedną łyżkę mąki do uzyskania takiej samej konsystencji ciasta jak u jasnego. Wyłożyć foremki ciastem na przemian. Piec ok 25 min. w 180°C.

Posypac cukrem pudrem lub polać czekoladą.mufiny z nutella

mufiny u nutttella



niedziela, 09 stycznia 2011
Drożdżowe warkocze z żurawiną

Inspirowane przepisem z mojewypieki

30 dkg mąki
1 jajko
100 ml ciepłego mleka
1 lub 2 łyżki cukru
6 dkg roztopionego masła
paczuszka suszonych drożdży
30 dkg suszonej żurawiny
do posmarowania 1 roztrzepane jajko lub odrobina słodkiej śmietanki

Zagnieść ciasto. Ostawić na godzinę do wyrośnięcia. Formować warkocze. Posmarować jajkiem bądź śmietanką. Posypać kruszonką. Odstawić na 30/40 min. do kolejnego rośnięcia. Piec ok. 20 min. w 180°C.

Kruszonka:
10 dkg mąki
50 dkg cukru
50 dkg miękkiego masła lub margaryny

plecienie warkoczy

drożdzowe warkocze

 


 

wtorek, 21 września 2010
Babeczki kakaowo-rumowe z rodzynkami
Przepis znalazłam na puszka.pl, który nadesłała helena. Dla weganów- bez jajka, a i w orginalnym przepisie z mlekiem sojowym, które zamieniłam na krowie. I nie dodałam przyprawy do piernika, która jest w tym przepisie.

Dla lubiących rum...

1 i 1/2 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
2/3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
aromat rumowy lub rum
garść namoczonych wcześniej rodzynek

Najpierw mieszamy razem sypkie składniki a potem wlewamy płyny. Zmiksować i do foremek :)

weganskie mufiny z rumem i rodzynkami

 


 

piątek, 02 lipca 2010
Murzynek w czekoladzie obsypany pocałunkami

Przepis na ciasto znaleziony w starym zeszycie

125 g margaryny lub masła
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka

Rozpuścić składniki na małym ogniu. Po przestudzeniu dodać:

1 i 1/2 szkl. mąki
paczuszka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 op. budyniu (proszek)
3 jajka

Zmiksować i wylać na blachę. Piec ok. 30 min. Po przestudzeniu ciasto pokroić na kawałki i maczać delikatnie w rozpuszczonej czekoladzie. Tu w pełnomlecznej i posypane siekanymi migdałami oraz w gorzkiej i posypane wiórkami kokosowymi. Takie to oto pocałunki ;)

murzynek w czekoladzie


niedziela, 28 marca 2010
Ciasto makowe z kremem z białej czekolady

Znalezione kiedyś-gdzieś w necie. Przepis był jako tort (tortownica 23 cm średnicy). Ja zrobiłam ciasto. Krem robiłam pierwszy raz na "szybko" i niestety mi się zwarzył :( Dlatego następnym razem odczekałam póki czekolada całkiem przestygła.

Ciekawe optycznie.... wspaniałe w smaku!

Poncz do nasączenia ciasta:

1/2 szkl. wody
3 łyżki rumu

Ciasto:

5 jajek
15 dkg cukru pudru
2 łyżki mielonych migdałów
12 dkg mąki pszennej
2 lyżki mąki ziemniaczanej
1 lyżeczka proszku do pieczenia
20 dkg suchego maku

Białka oddzielić od zółtek i ubić. Dodać cukier i żółtka. Suche składniki wymieszać i dodać do białek. Piec przez 45 min. w 180°C. Po wystudzeniu przekroić dwa razy. Nasączyć ponczem.

Krem:

30 dkg białej czekolady
400 ml śmietanki kremówki

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Zostawić do wystygnięcia, ale nie pozwolić by stwardniała. Kremówkę ubić. Powoli wlewać przestudzoną czekoladę do ubitej śmietany. Przelożyć ciasto kremem. Udekorować wg. upodobań.

tort makowy z kremem z bialej czekolady

 


 

niedziela, 21 lutego 2010
Rafaello

przepis z portalu smaczny.pl

Delikatny krem....chrupiąca posypka...

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 niepełna szkl. mąki
½ łyżeczka proszku do pieczenia
sok z cytryny
Masa:
1 litr mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
25 dag masła roślinnego
aromat waniliowy
Posypka:
20 dag kokosu
20 dag masła
1 łyżka cukru


Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.

Mąkę i cukier rozmieszać w jednej szklance mleka. Resztę zagotować. Wlać mleko rozmieszane z mąką i cukrem. Chwilę pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając zimny budyń, pod koniec ucierania dodać aromat waniliowy. Masę przełożyć na biszkopt. Masło roztopić, dodać cukier i kokos. Usmażyć na złoty kolor, wystudzić i przełożyć na masę. Ciasto schłodzić w lodówce.

Zrobiłam jako tort. Boki udekorowałam płatkami migdałowymi a wierzch bitą śmietaną. Oczywiście można spoko upieć w prostokątnej formie :)

tort rafaello

 


 

 

niedziela, 31 stycznia 2010
Włoski deser

pierwszy raz spotkać ten deser miałam okazję tutaj

Można się zakochać....

Słoik wiśni w kompocie
Ciasteczka amarettini lub amaretti
25 dkg mascapone
200 ml śmietanki 30% (ubić z kilkoma łyżkami cukru pudru)
mała paczuszka krokantu (po polsku niby to jest grylaż lecz nigdy wcześniej nie słyszałam takiej nazwy)
garść płatków migdałowych

Wydrelowane wiśnie odsączyć na sitku i zostawić na 10 godzin. Nie to nie żart :) Było tak w przepisie. Oczywiście ja tyle czasu nie zostawiałam! przejąłam sprawy w swoje ręce. Na wiśnie postawiłam drugi pełny słoik wiśni. by je obciążyć tak na ok. dwie godzinki. To co miało scieknąć to ścieknęło. Wiśnie idą na dno naczynia. Można deser zrobić w wiekszej foremce i podawać porcje na talerzykach. Ja sie zdecydowałam na pucharki. Na wiśnie rozłożyć ciasteczka i przykryc kremem mascapone wymieszanym z ubita śmietaną. Odstawić przed podaniem na kilka godzin do lodowki lub na całą noc. Przed podaniem posypać krokantem i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

pyszny deser

 


 

czwartek, 21 stycznia 2010
Stefanka

znalezione na stronie u cincin

Trochę pracochłonne, ale efekt zniewala...:)

1/2 kg mąki
3/4 szkl. cukru
20 dkg margaryny
2 jaja
łyżeczka proszku do piieczenia
2 łyżki miodu

Zagnieść skladniki na ciasto i upiec osobno trzy placki (15 min. w 160°C)

1 l mleka
3/4 szkl. cukru
20 dkg margaryny
1 cukier waniliowy
9 łyżek kaszy manny

Mleko i reszta składników oprócz kaszki- zagotować. Do gotującego się mleka wsypac kaszę stale mieszając, aż zrobi się konsystencja budyniowa. Odstawić i poczekać, aż lekko przestygnie. Przekładać placki masą a wierzch polać polewą czekoladową. Najlepsze na drugi dzień.

stefanka

 


 

 

piątek, 08 stycznia 2010
Cytrynowe mufinki

Urodzinowe babeczki...dla pierworodnego :)

Wyszło az 38 sztuk!!! Do niedzielnej kawy polecam składniki podzielić przez dwa...albo i trzy! ;)

50 dkg mąki
20 dkg mąki ziemniaczanej
20 dkg cukru
1 op. proszku do pieczenia
20 dkg margaryny
1/3 szkl. oleju
3/4 szkl. mleka
3 jajka
100 ml słodkiej śmietanki 18%
starta skórka z 2 cytryn oraz sok z jednej (lub sie wspomóc aromatami cytrynowymi ;))
lukier (cukier puder rozmieszany z odrobiną gorącej wody)

Margaryne zmiksować z cukrem. Dodac resztę płynnych składników. Na koniec przesianą mąke z proszkiem do pieczenia. Napełniać foremki tak do 3/4, by nie przerosły formy. Piec ok. 30-40 min. w 180°C. Lukrować. Można posypać czymś, co się znajdzie i się do tego nadaje ;)

muffinki cytrynowe

 


 

wtorek, 22 grudnia 2009
Sernik

Sernik z prawdziwego zdarzenia...

ciasto:

2 łyżki margaryny
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1 szkl. mleka
1 i 1/2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

W ciepłym mleku rozpuścić margarynę i cukier, dodać resztę składników. Wyłożyć ciastem blachę (przepis na dużą dawna blachę).

masa serowa:

15 dkg margaryny
1 i 1/2 szkl. cukru pudru
4 jajka
1 i 1/2 kg twarożku homogenizowanego
1 budyń waniliowy (suchy proszek)
1/2 szkl. mąki
1 op. proszku do pieczenia
aromat lub skórka pomaranczowa (lub cytrynowa...lub...co fantazja podpowie)

Margarynę z cukrem utrzeć, żółtka dodać pod koniec ucierania (właściwie zmiksować; uciera jeszcze ktoś ciasta?). Wymieszać z resztą skladników.  Na koniec delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Wylać na ciasto. Piec godzine w 170°C.

Ja używam sera twarożkowego homogenizowanego i dlatego ta mąka w masie serowej. Kto doda zmielonego sera, który przecież mało w sobie wody ma, niech odpuści sobie taką ilość mąki. Ja zrobiłam z połowy składników w małej tortownicy.

sernik

sernik w blasze

 


 

 

poniedziałek, 21 grudnia 2009
Sturcla makowa

Składniki na jedną duza lub dwie mniejsze sturcle

40 dkg mąki
15 dkg miękkiego masła
5 dkg drożdży (rozpuszczonych w odrobinie ciepłego mleka)
2 czubate lyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki soli
3 jajka

Mąke posiekać z masłem, dodać drożdże, cukier puder i sol. 2 całe jaja i 1 żółtka. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. Rozwalkowac ciasto na prostokat. Posmarowac roztrzepanym bialkiem. Rozsmarowac mase makowa, zostawiajac wolne brzegi. Zawinac, szwem polozyc na blasze. Odstawic na 15 min. w cieple miejsce. Piec 40-45 min, w 180°C. W miedzyczasie zagladajac czy ciasto nie za szybko brazowieje, jesli tak, to polozyc na ciescie kawalek foli aluminiowej. Jeszcze ciepla polukrowac (cukier puder i troche goracej wody rozmieszac na gladka mase).

Aha- na dzien dzisiejszy gotowa masa makowa pochodzi ze sklepu, czasy gotowania maku w  mleku i kilkakrotnego mielenia w maszynce do mielenia mięsa minęły...tzn. u mnie minęły :P

sturcla makowa

 


 

sobota, 19 grudnia 2009
Fale Dunaju

przepis ze starego zeszytu na typowa polska blache

6 jaj
1 szkl. cukru
2 szkl. maki
25 dkg margaryny
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki kakao
owoce (tradycyjnie wisnie) - tu nie dalam
krem budyniowy (najszybciej z takim gotowym na karpatke)
lub ugotowac budyn z 3/4 litra mleka, 5 lyzek cukru i dwa budynie. Po ostygnieciu bydyn zmiksowac z 15-20 dkg margaryny lub masla
polewa czekoladowa lub rozuszczona w kapieli wodnej tabliczka czekolady

margaryne utrzec z cukrem, dodac zoltka. Ucierajac dodac make z proszkiem do pieczenia. Dodac ubita piane z bialek. Ciasto podzielic na dwie czesci. Do jednej dodac kakao. Wylozyc na blache jasne ciasto-owoce-ciemne ciasto. Piec ok. 45 min. w 180°C. Na ostygniete ciasto wylozyc krem budyniowy i polac "pajeczyne" z czekolady.

fale dunaju


sobota, 05 grudnia 2009
Cynamonki

przepis pochodzi od n_ina

Mięciutkie i cynamonowe...

Ciasto drożdżowe:

4 szkl. mąki
1 szkl. mleka
2 jajka
0,5 szkl. cukru
6 łyżek masła
1/2 łyżeczki soli
10 g drożdży

Nadzienie:

1/2 szkl. cukru (może byc brązowy)
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżeczki cynamonu

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło. Drożdże rozpusścić z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. Rozwałkować prostokąt o wymiarach 40 x 25, posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwinąć jak rolade i pokroić delikatnie ostrym nożem, ręką lekko spłaszczyć każdą cynamonkę i kłaść na blasze zachowując odstępy. Piec 10 min. w temp. 200°C. Posypać cukrem pudrem.

cynamonki

cynamonki 2

 


 

3 Bit

jadłam pierwszy raz u mojej Angeliki :* a potem znalazłam przepis na Galerii Potraw

Rozkosz...

200-300 g ciastek (w zależności od wielkości blachy)
puszka karmelu
2 budynie ugotowane w 750 ml mleka z 5 łyżkami cukru- gdy ostygnie, zmiksować z 100 g masła lub margaryny
/lub gotowy krem karpatkowy
400 ml słodkiej śmietanki (zimna z lodówki ubita z kilkoma łyżeczkami cukru pudru)
starta czekolada do posypki lub kakao

Blache dobrze wylożyć jest papierem do  pieczenia (mimo, ze ciasta NIE pieczemy). Kolejno: herbatniki- budyń- herbatniki- karmel- herbatniki- ubita śmietana- posypka ze startej czekolady. Na noc do lodowki i w dniu jutrzejszym...mmmhhhh.....

3 bit

 


 

wtorek, 01 grudnia 2009
Szarlotka z budyniem

Raz zrobione wchodzi na stałe do repertuaru...

znalazłam u edytka2000

450 g mąki
1 szklanka cukru pudru
1 jajko i 2 żółtka
250 g margaryny lub masła
2 łyżki kwaśnej śmietany lub creme fresh
łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki zagnieść i podzielić na dwie części- zawinąć w folię- jedną częśc włożyć do lodówki a drugą do zamrażalnika na 2h.


1 kg jabłek
ugotować 2 budynie wanilowe- posłodzić w razie, gdyby budyń był bez cukru (4 łyżki cukru)
kilka łyżek bułki tartej
cukier puder do posypania i ok. 2 łyżeczki do jabłek


Jabłka pokroić i wymieszać z cukrem pudrem.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (najpierw lekko posmarować blaszkę margaryną to papier się przyklei i nie będzie się przesuwał przy wykładaniu ciasta) oraz wylepić dno i brzegi tym ciastem z lodówki. Posypać bułką tartą (niewiele), aby bułka mogła wchłonąć wilgoć z jabłek.  Na to wylożyć jabłka i polać gorącym budyniem. Zetrzec na tarce ciasto z zamrażalnika. Wstawić do piekanika na 45 min. w 180°C. Gotowe posypać cukrem pudrem.

szarlotka z budyniem

 


 

piątek, 27 listopada 2009
Bajederki

proste, bez wcześniejszego planowania zakupów, ze składników ogólnie dostępnych w każdym domu :)


Rozkosz dla poniebienia...z kawą idealne!

paczka herbatników (200g)
1/3 miękkiego masŁa
3/4 szklanki cukru pudru
2 Łyżeczki kakao
aromat rumowy (lub rum lecz ja nie miałam :))
do środka kulki (niekoniecznie lub do wyboru)- migdały sparzone i obrane ze
skórki,orzechy laskowe,włoskie lub kawałki czekolady
do obtaczania-kakao,zmielone orzechy lub migdały,wiórki kokosowe


Herbatniki włożyć do plastikowej torebki (taki woreczek do zamrażania się super sprawdza) , zamknąć, lub przytrzymać ręką, by herbatniki nie wyleciały i użyć mięśni :) Trzeba przy tym wypuścić powietrze z woreczka, by nie był nadmuchany jak balon,bo może pęknać. Stukać i wałkować. Masło utrzeć z cukrem, aromatem rumowym i kakao. Dodać pokruszone herbatniki i wymieszać. Formować kuleczki zmoczonymi rękami (co rusz obmyć w wodzie) ,nadziewać lub nie i obtaczać w czymś.

U mnie w w takich kierunkach smakowych- z orzechem laskowym i obtaczene
w mielonych orzechach laskowych; z kawałkiem czekolady i obtaczane w kakao; z migdałem i obtaczane w wiórkach kokosowych.

Kulki oczywiście po zrobieniu ląduja min. na 2 godziny do lodówki.


bajederki

oto potrzebne skladniki do wyrobienia tych pysznosc:

skl

a to różne opcje obtaczania kuleczek :

do obtaczania

a to kuleczki w towarzystwie "najłatwiejszej babki na świecie" :

najlatwiejsz babka na swiecie

 

 

********************** Liczniki ********************** ********************** **********************