Kategorie: Wszystkie | o mnie | pieczywo | potrawy wegetariańskie | surówki i dodatki do obiadu | wypieki i wszelkie słodkości | zupy
RSS
sobota, 10 marca 2012
Makaronowy mix
ugotowany i ostudzony makaron o dowolnej formie
ogórek konserwowy
sałata
szczypior
cebula
suszone pomidory w oleju
kukurydza
olej, sok z cytryny, łyżeczka musztary, sól, pieprz, zioła prowansalskie
 
sałatka z makaronem

Sałatka z sosem musztardowym
roszponka
czerwona cebula
pomidor
ogórek konserwowy
czerwona fasola
kukurydza
natka pietruszki

 

sos (składniki zmiksować):
pół łyżeczki musztardy
2 łyżki oleju
pół szkl. jogurtu naturalnego
łyżka twarożku ziołowego
łyżka soku z cytryny

salatka z sosem musztardowym


wtorek, 06 grudnia 2011
Zielona sałatka z fetą i oliwkami
Sałatka imprezowa
zielona sałata
sparzone brokuły
dymka
zielone oliwki
mozarella
pomidory
ogórek
kukurydza
suszone pomidory w oliwie
pestki dyni
zioła prowansalskie, sól, pieprz
sok z cytryny
oliwa

salatka z tofu

niedziela, 12 września 2010
Kiszona kapusta z kminkiem

Podziękowania dla Dobrych Polskich Kobiet za Dobrą Polską Kapustę Kiszoną (własnej roboty!)

Jesienno-zimowe zasoby witaminy C!

półlitrowy słoik kapusty kiszonej
pół cebuli
łyżeczka kminku
łyżeczka cukru
świeżo zmielony pieprz
kilka łyżek oleju

Kapustę przepłukać jesli jest za kwaśna. Odsączyć. Pokroić. Przyprawić i podać do obiadu.

kapusta kiszona z kminkiem

czwartek, 22 lipca 2010
Oliwka, pomidor i ogórek ze słoika

Na szybkiego :)

kilka pomidorków koktajlowych
czarne oliwki
ogórek z zalewy octowej wraz z gorczycą
oliwa
"ciutka" soli
świeżo zmielony pieprz
szczypior

pomidor, oliwka i ogor

piątek, 05 marca 2010
Ciecierzycowa sałatka z pomidorami

Bardzo sycąca...

ok. szkl. ugotownej ciecierzycy (moja z puszki-nie bawię się w godzinne namaczanie i długie gotowanie;))
dwa pomidory
czerwona cebula

Winegret: sok z połowy cytryny
kilka łyżek oleju
sól, pieprz, natka pietruszk

 


 

piątek, 15 stycznia 2010
Surowka z rzeżuchą, ogórkiem konserwowym i prażonym słonecznikiem

Zimowa, bo z ogórkiem konserwowym...a wiosenna, bo z rzeżuchą...

kilka listków sałaty rzymskiej
garść ziaren słonecznika (można zastąpić innymi ziarnami lub orzechami)
ogórek konserwowy
szczypior
rzeżucha
zielone oliwki (tu nadziewane papryką z zalewy z ziołami prowansalskimi)
sok z ćwiartki cytryny
kilka łyżek oleju
sól, swieżo zmielony pieprz

Ziarna słonecznika podprażyć kilka minut na rozgrzanej suchej patelni (bez tłuszczu!). Resztę składników pokroić. Wymieszać i przyprawić. Na koniec wsypać ziarna słonecznika.

surowka z rzezuchą

 


 

poniedziałek, 21 grudnia 2009
kapusta kiszona z porem
Jako dodatek do ziemniaków i sosu...

1/2 kg ugotowanej kapusty kiszonej
1/2 pora
oliwa
sól, pieprz
llistek laurowy (niekoniecznie)

Pokrojonego pora usmażyc na oliwie, dodać kapustę i przyprawić.

kapusta kiszona z porem

 


 

piątek, 11 grudnia 2009
Czosnkowa fasolka szparagowa

Fasolka na "szybko" i inaczej niż z bułką tartą

ugotowana fasolka szparagowa

Przesmażyć na średnim ogniu:

cebulę
pod koniec smażenia drobno pokrojony ząbek czosnku
przyprawić solą i chili

Wrzucić do czosnkowej cebuli fasolkę i chwilę zostawić, by przeszła czosnkiem.

fasola szparagowa z czosnkiem i cebula

 


 

niedziela, 06 grudnia 2009
Kalafior i brokuł z jogurtem naturalnym

z kuchni mojej ukochanej szwagierki :)

Kalafior i brokuł pod bialą pierzynką...

kalafior i brokuł podzielony na rożyczki i ugotowany
jogurt naturalny
koncentrat pomidorowy
suszona mięta
sól i suszona papryczka czerwona
oliwa

Odsączone i wystudzone warzywa ułożyć na płaskim połmisku. Polać jogurtem naturalnym. Na średnim ogniu rozgrzać oliwę i wrzucić przyprawy razem z kilkoma łyżeczkami koncentratu pomidorowego, krótko podsmażyć i polać tym warzywa.

kalafior i brokul pood jogurtem

 


 

czwartek, 03 grudnia 2009
Jarzynka z marchwi i selera

O intensywnym smaku selera...pasuje prawie do każdego obiadu!

kawałek selera
2 duże marchewki
1/4 pora
mala cebula
2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego
oliwa
liść laurowy, sól i pieprz

Cebulę z porem przesmażyć, dodać starte na tarce warzywa i koncentrat pomidorowy, przykryć pokrywką i poddusić kilka minut razem z listkiem laurowym. Coś...a`la do ryby po grecku.

seleri marchew z patelni

piątek, 27 listopada 2009
Surówka z czerwonej kapusty

Prosta surówka, ale zawsze mile widziana...

czerwona kapusta (poszatkowac)
marchew (zetrzeć)
natka pietruszki (pokroić)
odrobina cukru

winegret:
olej
sok z cytryny
musztarda
sól
świeżo zmielony pieprz


Poszatkowaną kapustę wygnieść razem z cukrem i wtedy dodać resztę składników.
Po "zagniecieniu" kapusta jest miękka i łatwiejsza do zjedzenia :)

surowka z czerwonej kapusty



Sałatka z marchewki

Marokańska sałatka z marchwi

Marchewki zetrzec na tarce o dużych oczkach,wrzucić na patelnię z odrobiną
oliwy. Podsmażyć kilka minut, by marchewka zmiękła. Do ciepłej dodać ciut
cukru. Zostawić, by wystygła. Rozmiażdżyć ząbek czosnku lub dwa :)
Posolić, popieprzyć i wymieszać i jogurtem naturalnym. Smakuje super do
ziemniaków, mięs i wszelkich sosow.

W orginalnym przepisie mile widziany jest cynamon, którego ja nie dodaję.

salatka marchewkowa


 

 

********************** Liczniki ********************** ********************** **********************