niedziela, 03 października 2010
Chleb z pestkami dyni
650 g mąki pełoziarnistej drobno zmielonej
2 łyżeczki suchych drożdży
2 lyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki stołowe oleju
400 ml ciepłej wody
3/4 szkl. pestek dyni

Suche składniki wymieszać dokładnie. Dodać olej i wodę.  Zacząc wyrabiać ciasto, po chwili dodać pół szklanki pestek dyni (reszte zostawić do posypania). Wyrabiać kilka minut. Zostawić na godzine do wyrośnięcia. Uformować jeden większy lub dwa mniejsze bochenki chleba podsypując mąką. Zostawic na 40 min. do kolejnego rośnięcia. Posypać lekko wduszając pestki dyni tak, by trzymały się ciasta. Wstawić do rozgrzanego piekarnika 180°C na godzinę (dwa mniejsze bochenki- 45-50 min.).

chleb z pestkami dyni


poniedziałek, 05 kwietnia 2010
Bagietki
Chrupuiąca skórka, miękki miąższ...

30 dkg mąki typ 405
30 dkg mąki typ 550
20 g drożdży
2 łyżeczki soli oraz cukru
300 ml ciepłej wody
mąka do podsypywania

Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłej wody i cukru. Mąki wymieszać. Dodać drożdże i wode. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Ja tu formowałam bagietki (mam specjalną formę w której ciasto się nie rozpływa; coć jakby kawałek rynny). Piec ok 45 min. w 200°C.

bagietki

forma do bagietek

 


 

 

niedziela, 17 stycznia 2010
Bułeczki z nadzieniem z ziemniaków
zabawa ciastem :) ślimaczki, zawijasy, bułeczki....

500 g mąki typ 405 (w Polsce zdaje sie jest to tortowa)
100 g mąki typ 550
ok 50 g mąki peloziarnistej
jedna kopiasta łyżka mąki kukurydzianej (dla żółtego koloru)


Oczywiście można ciaso zrobić z jednego rodzaju mąki, tyle że ja ostatnio lubię
eksperymentować i rownież powoli przyzwyczajam rodzinę do pełnoziarnistych
wypieków :)

Mąki wymieszać,dodać malą łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki soli. Zagrzać ok. 300
ml mleka i rozpuścić w letnim mleku 100 g masła. 30 g drozdzy rozpuścić w
niewielkiej ilosci wody (ze dwie łyśki). Składniki zagnieść. Posypać mąką i
zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Gdy urosnie- przywrocić cieście objętosc
pierwotną, ponaciskać rękami na ciasto, nie zagniatać. Zostawić jeszcze na 40 min.,
by wyrosło. Ciasto można zagnieść wieczorem- wstawić do lodówki i tam będzie sobie powoli
rosło -kilka godzin lub na całą noc. Oczywiście lepiej zmniejszyć wtedy ilość
drożdży. Formować pieczywo, zostawić na 30-40 min. by przyzwyczaiło się do
temperatury otoczenia (jeśli z lodówki) i wtedy do piekarnika.

Farsz:

3 duże ziemniaki (najlepsze z poprzedniego dnia)
usmażona cebula
mielona papryka, mięta, sól, pieprz grubo mielony i natka pietruszki


Ziemniaki rozdrobnić widelcem lud tłuczkiem do ziemniaków, dodać cebulę i
przyprawy. Bułeczki są też pyszne ze szpinakiem, serem feta lub mieszanką tych rzeczy. I co
tylko fantazja podpowie :) Te bułki ślimaki posmarowałam roztopionym masłem, resztę oprószyłam mąka i
naciełam żyletką. Cztery bułki są bez nadzienia na życzenie synka :)
A te z nadzieniem jemy razem z turecką mocną i słodka herbatą :)

bułeczki z nadzieniem z zimniaków

a tu wersja z innego dnia- nadzienie ziemniaczane jak i w poprzednich bułeczkach- tyle, że posypałam niektóre kminkiem:

z ziemniakami i z kminkiem

piątek, 11 grudnia 2009
Chlebki a`la pita z patelni

jako dodatek do zup lub tak  po prostu...przepis od mojej tureckiej Szwagierki :)

500 g mki pszennej typ 405
200 g mąki pelnoziarnistej
25 g drożdży
ok. 350-400 ml letniej wody wymieszanej z mlekiem (pól na pól)
łyżeczka soli i cukru

Farsz:

utłuczone ziemniaki (najlepiej z poprzedniego dnia)
wymieszane z: przesmażoną cebulą przyprawioną miętą, ostrą papryką i solą

Ciasto wyrobic. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Odgazować i zostawić na ok. 40 min. Formowac kule, które napelnić farszem i je zalepić. Palcami posmarowanymi olejem rozpłaszczać placki i delikatnie kłaść na patelni z ok. dwoma łyżkami oleju. Jeśli patelnia nie jest gorąca/nie boimy się gorąca- rozpłaszczyć placki na patelni. Po usmażeniu kłaść na papierze kuchennym. Przechowywać przykryte ściereczkę, by nie stwardniały. Ja kroję jak pizze.

chlebek pita

jak sie robi chlebek pita

 

 

sobota, 05 grudnia 2009

O świezosci, proporcjach, drożdżach i zakwasie...

Do wypiekow używam drożdży. I dla naszej 4-osobowej rodziny robię ciasto z proporcji 600g mąki i 300 ml płynów. Pewnie kiedyś odważę się upiec chleb na zakwasie, ale teraz nie czuję się "gotowa".

Chlebek niestety nie zachowuje długo świeżosci (brak w nim wszelkich polepszaczy, spulchniaczy, konserwantów i nie wiem co tam jeszcze w kupnych jest)  i czasem już na drugi dzień robi się czerstwy.

Piekę okazjonalnie...czasem...

 

Bułki ze słonecznikiem

Dzięki mleku i maśle zachowują dłużej świezość...

400 g mąki pełnoziarnistej (Weizenvollkornmehl-feingemahlen)
200 g mąki pszennej typ 405
100 ml wody
200 ml mleka
15 g drożdży
ok. 70 g masła
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
ziarna słonecznika

Mleko z wodą podgrzać lekko, rozpuścić w tym masło. Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłej wody i łyżeczką cukru. Wszystkie składniki wymieszać (zostawić połowę ziaren słonecznika na posypkę) i zostawić na godzine do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto odgazować i na następnaągodzine zostawić.  Formowac bułki podsypując sobie ręce mąka. Bułki posmarować pędzlem maczanym w mleku lub słodkiej śmietance i posypać słonecznikiem. Zostawić na 20 min. i wstawić do piekarnika na godzinę w 180°C. Po ostygnięciu kroić.

przekroj buly ze slonecznikiem

buly ze slonecznikiem

 


 

Chleb z makiem

Chrupiący biały chlebek....

600 g mąki typ 550
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
300 ml ciepłej wody
15 g drożdży
mak

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody z łyżeczką cukru. Zagnieść ciasto. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Odgazowac naduszając kilka razy ciasto i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Uformować chleb, posypać makiem. Kratke uzyskałam tępa stronę noża. Zostawić na 10 do 20 min. i wstawić do piekarnika na godzinę z czego pierwsze 20 min 200°c a resztę 180°C. W trakcie pieczenia skropić kilka razy wodę lub wstawić małe naczynie żaroodporne z wodą do piekarnika.

Oczywiście zamiast maku można posypać czymś innym np. ziarnami słonecznika czy sesamu.

bialy z makiem

 


 

Weizenvollkornbrot

Mimo pełnoziarnistej mąki chlebek jest delikatny w smaku...

600 g mąki pełnoziarnistej z pełnego przemiału (Weizenvollkornmehl-feingemahlen)
300 ml ciepłej wody
łyżeczka cukru i łyżeczka soli
1/3 kostki drożdży (15 g)

Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłej wody z łyżeczką cukru. Zagnieść ciasto, posmarować warstwą oleju lub podsypać mąka i zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Odgazować. Zostawić na następną godzinę. Wyłożyć do formy lub uformować bochenek (pomóc sobie podsypując mąka). Piec godzinę-pierwsze 20 min. w 200°C -a potem 180 °C. W trakcie pieczenia skropić kilka razy wodą lub wstawić małe naczynie żaroodporne z wodą do piekarnika. Kroić po ostygnięciu.

weizenvollkornmehl

 


 

niedziela, 29 listopada 2009
Chleb cebulowy

Aromatyczny...pachnący cebulą...najlepszy po prostu z masłem!

ok.600 g mąki (typ 550)
usmażone na złoto 2 cebule-odsączone z tłuszczu ( ja tu dodałam ok.50 g geröstete Zwiebeln- gotowy produkt)
300 ml cieplej wody
1/3 kostki drożdży (ok.15g) lub paczuszka suchych
2 płaskie łyżeczki soli
łyżeczka cukru
olej do posmarowania ciasta przed wyrośnięciem
dodatkowo mąka do podsypania chleba

 

Drożdże rozpuścić razem z cukrem i odrobiną cieplej wody. Składniki wymieszać i wyrabiac ciasto. Włożyć do miski i posmarować wierzch olejem. Odstawić na ok. 1,5 godziny. Nie w ciepłe ani w zimne miejsce. Nie przy otwartym oknie ani w przeciągu. Najlepiej po prostu w kuchni na blacie, a nie w pobliżu kaloryfera (za szybko wtedy rośnie i chleb nie bedzię mięciutki). Po tym czasie lekko zagnieść, ale raczej w formie odgazowania ciasta, czyli ponaciskać ciasto, by opadło. Zostawić znowu na 30 do 60 min.

Uformowac chleb za pomoca posypywania mąka, wyłożyc na blache i zostawic do 20 min. Przed włożeniem do piekarnika można chleb naciąć ostrym nożem lub żyletką. Ja mam taką garnko-patelnie bez ucha i w tym piekłam ten chleb. Oczywiście w każdej formie a i bez można piec.  Piekarnik powinien byc rozgrzany do 200°C. W trakcie pieczenia chleb skropić kilka razy wodą lub wstawic małe naczynie żaroodporne z wodą do piekarnika.

Piec równą godzinę. Po 15-20 min. pieczenia zmniejszyć temperature do 180°C.

cebulowy chlebek

przekrój tego pachnącego cebulką chleba:

przekroj cebulowego chlebka

 


 

********************** Liczniki ********************** ********************** **********************