niedziela, 12 września 2010
Curry-zupa z jarzynami

przepis znaleziony na puszka.pl nieco przeze mnie zmodyfikowany, a raczej przystosowany do zasobów lodówki owego dnia :) Cytuję przepis:

Pospolite jarzyny- smak i aromat orginalny!

3 marchewki
2 ziemniaki
1 papryka zółta
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
pół szkl. zielonego groszku
2 łyżki curry
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kurkumy
szczypta imbiru
sól
śmietana/ jogurt do zabielenia
natka pietruszki do przybrania

 

Cebule i czosnek posiekać. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę. Do dużego garnka z grubym dnem wlać olej, dodać curry, cynamon, gałkę muszkatołową, kurkumę i imbir. Wymieszać i dodać warzywa. Ponownie wymieszać, aby pokryć warzywa przyprawami. Poddusić chwilę. Dolać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną (ok. 20 minut). Na talerzu posypać natką pietruszki.

curry.zupa jarzynowa

 


 

sobota, 11 września 2010
Zupa krem z dyni

Sezon na dynię rozpoczęty!

pół cebuli
2 ziemniaki
1 marchew
1/3 dyni hokaido
rosół warzywny
szczypta zmielonego kminu rzymskiego
pieprz
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
śmietanka do zabielenia zupy
oliwa

Na oliwie zeszklić lekko cebule, wrzucić reszte pokrojonych warzyw, koncentrat pomidorowy dodać i zalać wodą z rosołkiem. Przyprawić. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować blenderem. Zabielić śmietaną.Tu podane z grzankami z białego pieczywa.

zupa z dyni


czwartek, 28 stycznia 2010
Paprykowo-ciecierzycowa

Na mrozy idealna!

pół cebuli
ząbek czosnku
pół szkl. pomidorów z puszki
czerwona papryka
poł szkl. ugotowanej ciecierzycy (najprościej użyć tej z puszki)
majeranek, sól, świeżo zmielony pieprz, pół łyżeczki cukru
oliwa

Na oliwie lekko podsmażyć cebulkę, pod koniec dodać rozgnieciony ząbek czosnku i pół łyżeczki cukru (by zupa nie była zbyt kwaśna). Zalać pomidorami z puszki. Dodać pokrojoną paprykę oraz przyprawy. Gdy zupa po kilku minutach będzie gotowa- wrzucić ciecierzycę. Podawać z pieczywem.

zupa ciecierzycowo-paprykowa

 


 

niedziela, 10 stycznia 2010
Zupa z soczewicą i kaszą jęczmienną

Z eksperymetu kuchennego...powstała pyszna i sycąca zupa!

kilka ziemniakow
marchew
kawałek selera
pół cebuli
garść: groszku, czerwonej i brązowej soczewicy oraz kaszy jęczmiennej
olej
majeranek, oregano, sól, pieprz, natka pietruszki, koperek

Na oleju podsmażyc cebulę, wrzucić ziemniaki, marchew i seler pokrojony w kostkę. Zalać wodą. Wrzucić resztę składników (u mnie brązowa soczewica z puszki, więc dodalam na koniec, gdy zupa była juz gotowa). Ugotować. Przyprawić. Posypać zieleniną. Zupa wyszła gęsta i przepyszna! Polecam :)

zupa z soczewica i kasza

 


 

piątek, 08 stycznia 2010
Zupa owocowa

W środku zimy- namiastka lata...

kompot z wiśniami
kilka łyżek mąki ziemniaczanej
ugotowany makaron
cukier w zależnosci jak słodki kompot

Zagotować kompot rozcieńczony z wodą. Posłodzić do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z odrobiną zimnej wody i wlać na wrzątek. Podawać z makaronem. Warto użyc kompotu z wydrelowanymi wiśniami ;) Ja zamiast wcześniej sprawdzić, to dopiero przy jedzeniu zupy się zorientowalam,że wiśnie mają pestki (!)  ;D

zupa owocowa

 


 

Zupa mączna (Un Çorbası)

Przepis turecki

1/3 szkl. mąki
1/3 szkl. masla lub margaryny
rozgnieciony ząbek czosnku
4 szkl. wody
kilka łyzek koncentratu pomidorowego
sól, papryka słodka, papryka ostra, mięta suszona

Masło i mąke przesmażyć (coś na zasadzie"baszamel"), dodać czosnek i koncentrat pomidorowy. Zalać wodą. Mieszać do zgęstnienia. Przyprawić. Podawać ze świeżym, pachnącym białym pieczywem.

un corbasi

 


 

piątek, 11 grudnia 2009
Zupa "na-winie"

...czyli- co się pod ręka nawinie ;)

tu:
kilka rożyczek brokuła
fasolka szparagowa
marchew
papryka
cebula
kapusta
mały makaron (w kształcie ryżu)
śmietanka 18%
sól, pieprz, oregano i majeranek

Gotowałam zupę na bulionie selerowym; seler gotowałam na "sznycle" selerowe a wywar wykorzystałam tu :)

zupa na winie

 


 

niedziela, 06 grudnia 2009
Cukiniowa z makaronem

moja wersja jest uboga; a inspirację zaczerpnęłam tutaj, gdzie ta zupa ma wiecęj składników.

Zupa jest...lekka!

mała cukinia
cebula lub kawałek pora
czosnek
u mnie często używany warzywny bio (bez polepszaczy smaku) suchy rosół ze słoiczka- niewiele i dosalam jeszcze solą
suszony tymianek i pieprz
oliwa

Na oliwie przesmażyć cebulę/pora z cukinią. Pod koniec dodac czosnek, zalać wodą i przyprawić. Makaron ugotować osobno.

cukiniowa z makaronem

 


 

Pomidorówka

Prosta pomidorowa

puszka pomidorów
kawalek selara i pora
marchew
natka pietruszki
kostka rosołowa i pieprz
ryż
ew. odrobina słodkiej śmietanki do zabielenia

Na odrobinie oliwy poddusić kawałek pora. Wrzcić resztę składników, zalac wodą i ugotować. W razie, gdyby zupa nie miała być od razu zjedzona, polecam ugotować ryż osobno.

pomidorowa z ryzem

zamiast ryzu oczywiscie moze byc makaron. Tu zalapal sie tez brokul :)

pomidorowa z makaronem

 


 

środa, 02 grudnia 2009
Zupa ziemniaczana-krem

Z niewielu składników... a powala smakiem!

kilka ziemniakow
kawałeczek selera
pół cebuli lub kawalek pora
śmietanka
sól, świżzo zmielony pieprz
oliwa


Na oliwie podsmażyć lekko cebulę lub pora, dodać pokrojone ziemniaki z selerem. Zalać woda. Doprawić. Ugotować. Zmiksowac blenderem. Dolać śmietanki i zmielić na koniec do zupy pieprz...dużo pieprzu! ;)

Podawać z grzankami.

zupa ziemniaczana-krem

 


 

wtorek, 01 grudnia 2009
Krupnik baaaardzo warzywny

Krupnik "antyzimowy"

inspiracja: znana.jako.ggigus

kasza
śmietanka
bulion
natka pietruszki i koperek
grzybek suszony
z warzyw co pod ręka :) tu:
ziemniaki
marchew
kawałek selera
kalarepka
brokuły
cebula
groszek


Zacząc od podsmazenia cebuli (w tym garnku, gdzie będziemy gotować zupę) i wrzucić resztę pokrojonych w kostke warzyw wraz z kaszą oraz grzybkiem. Doprawić i gotować, aż warzywa będą prawie miękkie. To jest mój patent :) Przecież warzywa i tak "dojdą" w tej gorącej zupie a nie będą rozgotowane!

Można zabielić śmietanką i posypać zieleniną :)

krupnik antyzimowy

 


 

poniedziałek, 30 listopada 2009
Zupa z czerwonej soczewicy

Rozgrzewajaca...szczególnie w zimowe dni!

2 średnie ziemniaki
marchewka
ok. pół szklanki soczewicy
łyżeczka koncentratu pomidorowego
oliwa
sól, pieprz, słodka papryka
mięta
ew.jogurt naturalny

Ziemniaki i marchewke pokroić w kostkę, podsmażyć lekko na oliwie, dodać soczewicę i koncentrat. Zalać wodą lub bulionem warzywnym (ok. 3/4 litra). Gotować,aż
składniki zmiękną. Zmiksować blenderem; gdy chcemy zupć bez ani jednej grudki, najlepiej przelać przez sitko :) Doprawić. Ja najczęsciej używam suszonej mięty,choć świeża nadaje jeszcze bardziej intensywny smak. Na talerzu można "ozdobić" kleksem jogurtu lub śmietany. Podawać ze świeżym pieczywem lub chrupkimi grzankami.
Smacznego :)

zupa z soczewicy



********************** Liczniki ********************** ********************** **********************